Az Együtt szerint a kormány „idegengyűlölő”, „Soros Györgyöt ördögnek beállító” kampánya részeként próbálja ellehetetleníteni a Közép-Európai Egyetemet (CEU) – mondta Szabó Szabolcs, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI, archív

A politikus ezért arra szólította fel a kormányt, hogy „vegye le a kezét” a magyar felsőoktatásról, és tartsa tiszteletben a felsőoktatás autonómiáját.

Szabó Szabolcs az Együtt nevében azt javasolta a rektori konferenciának és a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatóknak, kutatóknak és az ott tanuló diákoknak, hogy fejezzék ki szolidaritásukat a CEU-val, és mutassák meg, hogy nem lehet a magyar felsőoktatást „dróton rángatni”.    

Hangsúlyozta: a CEU teljesen jogszerűen, a magyar jogszabályoknak megfelelően működik, integráns része a magyar felsőoktatásnak, és nemzetközi rangsorokban az egyik legjobb magyar egyetemként szokták minősíteni.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság határozata szerint a CEU 2017 végéig érvényes akkreditációval rendelkezik, valamint az egyetemen indított összes MA szak és doktori iskola is akkreditált.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi közleményében jelezte, hogy több külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi működésével összefüggésben tárt fel szabálytalanságot és törvénytelenséget az Oktatási Hivatal. Közölték: szigorítják a törvényeket, és unión kívüli egyetem csak nemzetközi egyezmény alapján folytathat majd képzést.

MTI