A Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. dr. Rovó László közleményben utasította vissza az egyetem rektorhelyettesének meghurcolását. 

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Mint ismeretes, a a Délmagyar tudósítása szerint pénteken este kerekasztal-beszélgetésen vett részt Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár és Zakar Péter rektorhelyettes, ahol állítólag arról beszéltek, hogyan kellene nemzetivé tenni az egyetemet, és miért látnák jónak, ha új városvezetése lenne Szegednek, és az nem Botka lenne. Ezen állításokat a rektorhelyettes Facebook-oldalán cáfolta. 

Miután kissé elszabadultak az indulatok, szeretnék én is néhány dolgot leszögezni.1. Nem beszéltem "nemzeti egyetem"…

Gepostet von Zakar Péter am Montag, 14. Januar 2019

Ezután, ahogy a „független, objektív” sajtó lelkesen beszámolt róla, több egyetemi oktató nyílt levélben fordult a rektorhoz, vizsgálatot és szankciókat követelve az ügyben, mivel szerintük a rektorhelyettes kijelentései, ahogy például az Index összefoglalta: egyoldalúak, sértők és kieresztők. 

Az egyetem rektorának keddi közleményét az alábbiakban olvashatják: 

Az Egyetem nem tervez vizsgálatot Zakar Péter „ügyében”

Zakar Péter, Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettesünk, egy múlt heti kerekasztal-beszélgetés során arra utalt, hogy a Szegedi Tudományegyetem a legkiválóbb magyar és nemzetközi hallgatókat kívánja oktatni a legmagasabb színvonalon. Az Egyetem fejlesztése a kormány és a város támogatása, közös akarata nélkül nem valósulhat meg. A jelenlegi kormányzat minden támogatást megad az Egyetem céljainak eléréséhez. Debrecen és Győr példája azt is megmutatja, hogy ha egy város és egy egyetem összefog, akkor generációkon átívelő célokat tűzhetünk ki magunk elé és érhetjük el azokat.
 
A Szegedi Tudományegyetem vezetésének céljai ismertek, a régió legerősebb, Magyarország legjobb tudományegyetemévé kívánunk válni, mely a nemzetközi rangsorok első 2-300 helyezettje között szerepel. Céljaink eléréséhez szövetségeseket keresünk, a magyar kormányban partnerre találtunk. 
 
Zakar Péter rektorhelyettes úr szavait, pontosan ismerve az elhangzottakat, szándékosan félreértelmezték és félremagyarázták, azok így váltak alaptalan politikai vádaskodássá. Rektorhelyettes úr semmi olyat nem állított, ami miatt indokolt lenne nyilvánosság előtti meghurcolása.
 
A petíciózás és a nyílt levelezés módszere nem vezethet eredményre, az Egyetem visszautasítja a megszégyenítést, azt, hogy kollégánkat pellengérre állítsák mondvacsinált politikai okokból.

Az egyetem több, mint 1800 oktatójából és kutatójából 67-en írták alá a petíciót, akik figyelmét ezúton is felhívom arra, hogy tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól és az Egyetemet érintő belső ügyekben közvetlenül hozzám forduljanak, ne a sajtón keresztül üzengessenek.
 
Ahogyan eddig, úgy a jövőben sem engedjük, hogy a Szegedi Egyetemet bárki pártpolitizálásra használja fel. Az ügyet ezzel lezártnak tekintem.