A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői szerint az Európai Bizottság (EB) migrációs biztosa alkalmatlan a feladatára, ezért a jövő héten a testület elnökéhez fordulnak azzal a kérdéssel, hogy mikor váltja le Dimitrisz Avramopuloszt, és kit jelöl ki utódjául – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője szombaton Budapesten újságírók előtt.  

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A politikus szerint Dimitrisz Avramopulosz a legalapvetőbb szabályokat megsértve nyilatkozott az ENSZ Közgyűlésének egyik fontos kísérő rendezvényén, ahol nyílt bevándorláspárti programot és állandó betelepítést hirdetett meg. Kijelentései alapján legalizálná és megszervezné a migrációt, elvenné a határvédelmet és a menekültügyi eljárást a tagállamoktól, megkönnyítené a migránsok beáramlását – tette hozzá Deutsch Tamás.

Hangsúlyozta, hogy az uniós biztos „példátlan módon túlterjeszkedett” a jogkörén, kijelentései élesen ellentétesek az EU jogi normáival, a külső határok védelméről és a migráció megakadályozásáról szóló uniós döntésekkel, de még a migrációs jogszabályok módosító EB-javaslatokkal is. Avramopulosz csak akkor mondhatta volna, hogy az EU támogatja, elfogadja és betartja az ENSZ bevándorláspárti migrációs csomagját, ha erre az EU minden tagállamától felhatalmazást kap – mutatott rá Deutsch Tamás. 

A kormánypárti EP-képviselő szerint az uniós biztos a legalapvetőbb szabályt is megsértette azzal, hogy az EU nevében nyilatkozott, miközben szélsőségesen bevándorláspárti megnyilvánulása nyilvánvalóan ellentétes több uniós tagállam álláspontjával. 

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselőinek álláspontja szerint az Európai Bizottság tagjai és vezetői nem választott politikusok, hanem tisztségviselők – emelte ki Deutsch Tamás. Megjegyezte, hogy az EB javaslatai rendszerint az illegális migráció törvényesítését, a határvédelem gyengítését, a migráció elleni fellépés leépítését támogatják.