Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (szerk., archív)

A győzelem és a siker örömünnepének nevezte augusztus 20-át Debrecen polgármestere hétfőn, a helyi Szent István dombormű megkoszorúzása alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt, archív, illusztráció (szerk.)

Papp László (Fidesz-KDNP) azt mondta, ezen a napon nem elvesztett forradalomra, vagy szabadságharcra emlékezünk, hanem „a bölcsességre, az előrelátásra, egy időtálló műre, amelyet államiságnak nevezünk”.

„Megemlékezünk a magyarság egységbe kovácsolásának tudatos politikájáról, az európai fennmaradást kizárólagosan biztosító keresztény út kijelöléséről és védelméről” – tette hozzá. 

Úgy vélte, augusztus 20. ilyenformán nemcsak egyetlen személyről, vagy eseményről szól, hanem átfogja egész történelmünket, „az elmúlt évezred örömeit és bánatait, és erőt ad a Kárpát-medence, sőt a világ magyarságának”.

A polgármester szerint Szent István erős Magyarországot kívánt örökül hagyni utódainak, és „az ő példáját szemünk előtt tartva mi is erős Magyarországot és erős Debrecent akarunk örökül hagyni utódainknak”.

Papp László bejelentette: kezdeményezi, hogy Debrecen köztéri szoborral fejezze ki háláját Szent István államalapító és országépítő munkája előtt, és a város közgyűlése vállaljon kötelezettséget a szobor felállítására.