A 2014-2020-ig tartó fejlesztési időszakban az eddig megszületett döntések alapján megítélt támogatásként 212 milliárd 341 millió forint európai uniós fejlesztési forrás érkezett Vas megyébe, amiből 660 támogatott projekt valósult, illetve valósulhat meg a közeljövőben – mondta szombaton Sárváron Ágh Péter (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője, a megyei fejlesztéseket koordináló miniszteri biztos.

Fotó: MTI

A legtöbb támogatás a közlekedésfejlesztésre érkezett a térségbe, elkészült a Szombathely és Győr közötti M86-os autóút, és megkezdődött az M8-as autóút Körmend-Rábafüzes, valamint az országhatár közötti szakaszának előkészítése és építése, de ide tartozik a Szombathely és Zalaszentiván vasútvonal korszerűsítése is – sorolta a politikus az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja elnevezésű rendezvénysorozat harmadik, sárvári állomásán.

Hozzáfűzte: a legnagyobb, támogatásra megítélt fejlesztési projektek közé sorolható továbbá a Nyugat- és Dél-Dunántúl közös szennyvíz-elvezetési és szennyvízkezelési projektje, a Rába-völgyi térségi árvízvédelmi projekt megvalósítása, a dozmati árvízvédelmi tározó építése is. Ugyancsak a támogatandó projektek között van a Szombathely-Kőszeg vasútvonal tervezett korszerűsítése is, egy a körmendi EGIS gyógyszergyár által elnyert fejlesztési támogatás, valamint a körmendi Batthyány-Strattmann kastély turisztikai célú fejlesztése.

Ágh Péter hangsúlyozta: az uniós támogatások a régióban jól hasznosulnak, hozzájárulnak Vas megye gazdaságának erősödéséhez, de szavai szerint a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyre több az olyan fejlesztés is, amelyek állami támogatással, hazai, helyi forrásokból valósulnak meg.

Kondora Bálint (Fidesz-KDNP), a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke a fenti képen látható Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Területi Operatív Program (TOP) keretében az általuk felosztható 21 milliárd forintos pályázati forrás szinte teljes egészében „gazdára talált”, a kedvezményezettek döntő többségben települési önkormányzatok, a támogatott projektek zöme a települési közszolgáltatások javítását szolgálta.

Kondora István (Fidesz-KDNP) Sárvár polgármestere elmondta: a Rába-parti kisváros szinte valamennyi fejlesztését elősegítették az elmúlt években az uniós támogatások, gyógy-és wellness fürdőjének köszönhetően Sárvár az elmúlt 15 évben felkerült az európai idegenforgalmi térképekre, a fürdő szavai szerint igazi „sikertörténetnek” számít.

Felsorolása szerint az uniós támogatásnak köszönhetően újulhatott meg a vasútállomás és környéke, de jutott pénz óvodák és bölcsődék, időseket gondozó központ, tovább bővülhet kerékpárút hálózat és a város központi helyének számító Hild-park is átadás előtt áll.

Vojtkó Tibor, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 2010-ben épült 3 milliárd forintos beruházással az új családi fürdőrész, amelyből 900 millió forint volt az uniós támogatás. Szintén uniós támogatással épült fel 2012-ben a fürdő melletti területen a Sárvári Kalandpark, a 100 millió forintos beruházásból 29 millió forint volt az uniós pályázati támogatás, valamint a 2013-ban felszerelt napkollektor-rendszer létesítéséhez és munkahelyi egészségmegőrző programjukra is kaptak összesen 13 millió forintnyi uniós támogatást.

(MTI)