Nem történt meg „a létező szocializmus” nemzetközi diktatúráinak nürnbergi pere, ezért „törlesztenünk kell ezt az adósságot, és ki kell olvasztanunk a feledés és a közöny jégtömbjéből az elveszett generációk történetét” – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.A Szovjetunióba hurcolt magyar rabok és kényszermunkások emlékére a budapesti Nyugati téren felállított szabadtéri jégszobor-installáció és arcképcsarnok megnyitóján Balog Zoltán arra figyelmeztetett, kérdezni és beszélni kell a Gulágra elhurcoltakról, mert a kérdések nyomán kezdődhet el az adósságtörlesztés az áldozatoknak, meghurcoltaknak. Azoknak, akik kétszeresen is áldozatok, hiszen az elmúlt negyven évben sorsukat szégyellni valónak bélyegezték és elhallgatták – tette hozzá.

„Beszéljünk mindazokról, akiket a feledés közönye próbált továbbra is rabságban tartani” – kérte a miniszter, hozzátéve, hogy miközben olvad a közöny fala, mindenki „nézzen bele saját családja történetébe is”, gondoljon az áldozatokra, és adja tovább történetüket.

Balog Zoltán kiemelte, a Gulág örök időkre szóló tanulsága, hogy az ember még ezek között a körülmények között is megmaradhatott embernek. A Gulágon, a különösen szélsőséges helyzetekben megmutatkozott, hogy milyen védelmet jelent „a neveltetés, a hit, a barátság, a nemzeti és a közösségi összetartozás, a családhoz, az otthonhoz történő ragaszkodás”.

A létező szocializmus kialakításakor először elhurcoltak mindenkit, aki veszélyes lehetett az új rendszerre: diplomatákat, gazdasági szakembereket, hivatalnokokat, csendőröket, egyházi személyeket. Nem volt a társadalomnak egyetlen szelete sem, amely érintetlen maradt volna. Kárpátalján a magyar férfi lakosságot hurcolták el, Baranyában kollektív büntetésként a svábokat. Végül következett a málenkij robot, amelyre már válogatás nélkül hurcoltak el mindenkit, függetlenül attól, hogy ki volt vagy mit tett.

A legelképesztőbb azonban a náci koncentrációs táborokból felszabadított több ezer ember elhurcolása volt – tette hozzá a miniszter.

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Gulág nem csak magyar tragédia, „keserű iróniával azt is mondhatnánk, internacionalista történet”, közös sors az Elbától Vlagyivosztokig – fogalmazott. „Nem véletlen, hogy a bevándorlásügyben éppen a megszállt országok politikusai, vezetői gondolkodnak másképp, mint azok, akik hozzászoktak a szabadsághoz, és nem érzékelik a veszélyt, amit a nemzeti szuverenitás veszélyeztetettsége jelent” – tette hozzá Balog Zoltán.

A megemlékezésen köszöntőt mondott Simonffy Márta, Erzsébetváros alpolgármestere, részt vett rajta Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke, valamint azok a túlélők, akiknek sorsát a kiállításon látható arcképcsarnok bemutatja.

MTI