A nagy-britanniai EU-népszavazás után kialakult helyzetről és az uniós csúcs előkészítéséről fog tárgyalni hétfőn Prágában a négy visegrádi ország (V4) és Németország külügyminisztere – közölte Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

Lubomír Zaorálek szerint a hétfői prágai munkareggelire Witold Waszczykowski lengyel, Szijjártó Péter magyar és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter mellett a német külügyminiszter is meghívót kapott.

„A hétfői reggelire Frank-Walter Steinmaiert is meghívtam. Itt lesz az összes visegrádi külügyminiszter, és arról fogunk beszélgetni, mit kell előkészíteni az európai uniós csúcstalálkozóra” – jelentette ki a televízióban a cseh külügyminiszter.

A cseh külügyminisztérium később kiadott rövid közleménye szerint az egyórásra tervezett találkozón a résztvevők megvitatják a Brexit után kialakult helyzetet, és foglalkozni fognak az Európai Unió jövőbeni szerkezetével.

Csehország tölti be hivatalosan június végéig a visegrádi csoport elnöki tisztségét, a találkozót ezért kezdeményezte Prága.

MTI