Újabb migránsokkal teli hajó kötött ki a napokban Málta térségében. A fedélzeten több mint 140-en voltak. Szakértők szerint az embercsempészek azért használják ki a tengeri utakat, mert tudják, hogy az „NGO-hajók besegítenek”. Közben szinte már egy egész hadsereg védi Montenegró Albániával közös határát, mert az új útvonalon mintegy háromnegyedével nőtt a migráció.

Fotó: MTI/archív

Élelmet és vizet sem adnak azoknak a migránsoknak, akik a Földközi-tengeren keresztül szándékoznak eljutni Európába, mindössze egy GPS jeladó kerül a lélekvesztőkbe, ezáltal gyorsan megtalálják a tengeren sodródó NGO-hajókat a hatóságok – hivatkozott Georg Spöttle az olasz és a spanyol hatóságok megállapítására. A biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában hozzátette, „az NGO-k kéz a kézben, együtt dolgoznak az embercsempészekkel”.

Honnan van a pénz?

A migránsok saját elmondásuk szerint rengeteg pénzt fizetnek az embercsempészeknek. „Volt egy férfi, aki már háromszor indult útnak, mind a három alkalommal elfogták, összesen hatezer eurót fizetett a marokkói csónakosoknak, de vannak, akik családokkal jönnek, és 10-12 ezer eurót is kifizetnek. Tehát sok millió forintról beszélünk” – fogalmazott.

Georg Spöttle szerint aki valaha járt Afrikában, tudja, hogy teljességgel lehetetlen, hogy ennyi pénzt legális úton megszerezzenek az ott élők.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az embercsempészt nagyobb üzlet jelenleg, mint a drogkereskedelem. „Itt dollármilliárdokról van szó minden évben. És amíg van egy ország, amely beengedi őket, az meghívó. Ez a folyamat nem fog leállni, amíg együttesen az összes mediterrán ország azt nem mondja, hogy itt lezártuk, holnaptól kezdve senki nem jön” – szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

Kiemelte, a legfontosabb feladat, hogy az Európai Unió és a NATO közbelépésével már a tengerre szállást megakadályozzák. Hozzátette, az is lehetséges, hogy még több pénzt kell adni a líbiai vagy a marokkói hatóságoknak, hogy meggátolják az emberek útnak indítását, és vegyék őrizetbe az embercsempészeket, akiket „példásan meg kell büntetni”.

Spöttle szerint ennek lenne olyan jelzésértéke, hogy tényleg nem indítanák útnak a migránsokat, mert vagy belefulladnak a tengerbe, „vagy valami lesz velük, de Európába nem jutnak el”.

Se be, se ki?

A Kossuth Rádióban a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy már egy egész hadsereg védi Montenegró Albániával közös határát. A balkáni országot 2015-ben még elkerülte a migráció, a magyar kerítés megépítésével azonban új útvonalat kerestek a migránsok, és ezek egyike a balkáni országon vezet át.

Komoly gondot jelent, hogy időközben a nyugat-európai országok is lezárták a határokat, így egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az országba beáramló illegális bevándorlók nem tudnak továbbmenni, visszafelé viszont nincs út, mert Albánia nem vesz vissza illegális bevándorlókat – mondta a 180 percben Janik Szabolcs.

Kerítés és határőr is kell majd

Szerint a továbbiakban Montenegróban a fizikai akadály és az élő erős őrzésének egyfajta kombinációjára lesz szükség, hiszen 170 kilométeres határszakasz őrzésére van szükség.

A magyar kormány az ország megsegítésére mintegy 27 kilométeres kerítés megépítésében vesz részt. Az igazgatóhelyettes megjegyezte, a nálunk ismert határzárrendszer szakaszosan építhető csak ki Montenegróban, hiszen a terepviszonyok ezt nem teszik lehetővé.

Azzal kapcsolatban, hogy Albánia nem veszi vissza azokat a migránsokat, akik onnan érkeznek, arra hivatkozva, hogy nem bizonyítható, hogy az emberek hol lépték át a határt, Janik Szabolcs felhívta a figyelmet: problémát okoz az is, hogy se a határvédelemre, se a visszatoloncolásra nincs kialakult gyakorlat, ezért Albánián nem lehet számon kérni, hogy miért engedik át az illegális bevándorlókat.

Egyre erősödik a nyomás

A Frontex jelentése szerint egyre erősödik a migrációs nyomás. A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese kifejtette: az év első hónapjában 30 ezren érkeztek, Görögországban egyre könnyebb átjutni át a határon, a szárazföldi ellenőrzés az Európai Unió és a Törökország között létrejött megállapodáson múlik, azonban az év első 7 hónapjában itt is komoly növekedés történt.