A Honvédelmi Minisztérium (HM) ismét kezdeményezte Moszkvában a Fiumei úti sírkert szovjet katonai parcellájában található 1956-os emlékművek feliratainak megváltoztatását – tájékoztatta a tárca csütörtökön az MTI-t.

Közleményük szerint a magyar-orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság 12. soros ülésén a felek beszámoltak az előző ülés óta elvégzett hadisír-gondozási munkálatokról és tájékoztatták egymást a két ország területén található hadisírok helyzetéről.

A magyar fél külön programpontban – csakúgy, mint az előző találkozón 2013-ban – vetette fel az 1956-os emlékművek feliratainak megváltoztatását. Az orosz fél kérésének megfelelően a honvédelmi tárca a módosítási javaslatot diplomáciai úton, írásban is megerősíti az orosz döntéshozónál – írta közleményében a HM.

Korábban, 2013 novemberében Hende Csaba honvédelmi miniszter a jobbikos Staudt Gábor írásbeli kérdésére közölte, hogy a magyar-orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság májusi budapesti ülésén a HM jelezte: a hadisíron olvasható felirat sérti az alaptörvényt. Hangsúlyozta, új szövegre is javaslatot tettek, azt kérték ugyanis, hogy „Az 1956. évi események során elesett szovjet katonák emlékére” felirat legyen olvasható az emlékművön. A miniszter akkor hozzátette: „az érdemi válasz késedelme” miatt tárcája októberben ismételten megkereste az orosz tárgyalófelet a „felújítási munkák előrehaladott állapotára” tekintettel.

Az orosz fél azóta sem adta meg hozzájárulását a feliratok megváltoztatásához, így az egyik obeliszk például ma is azoknak a szovjet katonáknak állít emléket, akik az „ellenforradalomban” adták életüket „a magyar nép szabadságáért”.

MTI