Áder János köztársasági elnök is részt vesz az 1956-os poznani munkásfelkelés 60. évfordulója alkalmából rendezendő lengyelországi megemlékezéseken – közölte a PAP hírügynökséggel vasárnap Krzysztof Szczerski, a lengyel államfői hivatal külügyi államtitkára.

A poznani felkelés a lengyel munkások 1945 utáni első nagy, a kommunista rendszerrel szemben fellépő tiltakozó megmozdulása volt, Lengyelországban június 28-a 2006 óta nemzeti emléknap.

A 60. évforduló központi ünnepségeit kedd este tartják meg a nyugat-lengyelországi Poznanban, Áder János a lengyel köztársasági elnök, Andrzej Duda meghívására vesz rajta részt.

A lengyel államfői hivatal honlapján közzétett hivatalos program szerint a lengyel államfő kedden a poznani Adam Mickiewicz egyetemen fogadja Áder Jánost, kétoldalú megbeszélések után a Poznani Felkelés Múzeumába látogatnak el. A központi ünnepségek előtt részt vesznek a poznani Rózsafűzér Királynéja templomban bemutatott szentmisén.

Szczerski a PAP-nak elmondta: az ünnepségek alkalmából szervezett államfői egyeztetés alkalmat nyújt a Brexit utáni európai helyzet megvitatására is. Hozzátette: Andrzej Duda erről a témáról még vasárnap egy észtországi magánlátogatás keretében Toomas Hendrik Ilves elnökkel, jövő héten pedig Andrej Kiska és Robert Fico szlovák elnökkel, illetve kormányfővel tárgyal.

Duda pénteken úgy nyilatkozott: a brit népszavazás eredménye arra inti az uniós vezetőket, hogy meg kell őrizni az EU egységét és összetartozását, és mindent meg kell tenni a dominóhatás elkerüléséért.

Februárban a magyar Országgyűlés, valamint a lengyel szejm és szenátus a poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójának emléket állítva, a magyar-lengyel szolidaritás évének nyilvánították a 2016-os évet.

MTI