Gulyás Dénes, Pest megye 10. számú választókerületének Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője az országgyűlési választásokon több mint huszonhét ezer voksot begyűjtve a második legtöbb szavazatot elnyerő képviselő lett. Mégis könnyen előfordulhat, hogy az erős jobboldali szavazóbázissal rendelkező Pilisvörösvár nem a Fidesz polgármester-jelöltjét fogja polgármesternek választani, ugyanakkor a Fidesz listája toronymagasan vezet.

„Gromon István az évek során sajnálatosan eltávolodott a Fidesz szellemiségétől és városvezetőként is olyan teljesítményt nyújtott, amely méltatlan az országot vezető Fidesz–KDNP pártszövetséghez. Sorozatosan rossz szakmai és személyi döntéseket hozott, amelyek mind a városnak, mind pedig az őt egykor támogató pártszövetségnek károkat okoztak. (…) Mostani sértődött viselkedéséből, valamint egy civil szervezet mögé bújásából, egyre inkább csak az világosodik ki, hogy számára nem volt soha fontos a Fidesz. Csak addig volt pártjára szüksége, amíg személyes hasznát látta benne.” Így magyarázta Gulyás Dénes, Pest megye 10. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője „Jelentem a választóknak” című, Pilisvörösváron terjesztett kiadványában, hogy a Fidesz miért nem a jelenlegi polgármestert, Gromon Istvánt, hanem dr. Lovas Andrást, nagykovácsi önkormányzati képviselőjét jelöli polgármesternek.

A Pest megyei 10. számú választókerület tizenhat települést foglal magába. A kerület hivatalos központja a Budapesttől húsz kilométerre lévő, tizennégyezer lakosú Pilisvörösvár, amelynek polgármestere, Gromon István 2006-ban még a Fidesz jelöltje volt, az idei választásokon pedig függetlenként, a Vörösvárért Közéleti Egyesület színeiben indul. A polgármesteri székért harmadikként harcba száll még a volt SZDSZ-es, most független Grószné Krupp Erzsébet, aki 2002–2006 között volt Pilisvörösvár polgármestere.

A Demokrata megkereste Gromon István polgármestert, aki nem kívánt nyilatkozni, viszont eljuttatta hozzánk Gulyás Dénesnek írt válaszlevelét. Ebben kifejti, hogy polgármesterként „valódi jobboldali, keresztény-konzervatív” politikát valósított meg, és Fidesz szellemiségétől nem ő, hanem azok távolodtak el, akik „a Fidesztag-könyvük vagy párttisztségük mögé bújva, azzal visszaélve próbálnak hatalmaskodni, egyéni érdekeket érvényesíteni, nyomást gyakorolni.”

A polgármester szerint a rossz szakmai és személyi döntéseket éppen Gulyás Dénes hozta akkor, amikor választókerületi Fidesz-elnökként a pilisvörösvári Fidesz-csoportban nem „a kipróbált, ismert és sikeres régi fideszeseket támogatta – akik az önkormányzati frakció döntő többségét és az önkormányzati vezetés magját adták –, hanem a velük szemben álló, érzelmi alapon politizáló, Vörösváron társadalmi beágyazottság nélküli, meggondolatlan mozgalmárokat, illetve a karrieristákat.”

Dr. Lovas András, a Fidesz–KDNP pilisvörösvári polgármesterjelöltje 2005 óta segíti Gulyás Dénes munkáját, az idei országgyűlési választásokon pedig már kampányfőnökeként dolgozott. Kérdésünkre, hogy melyek a helyi Fidesz belviszályának okai, úgy válaszol, hogy a vörösvári Fidesz feloszlatását még a tavaszi választások előtt Gromon István polgármester kezdeményezte, mert látta, hogy a szervezeten belül nincs meg a többsége. Amikor nyáron feloszlatták a szervezetet, nem kérte a visszavételét, ezzel mintegy kilépett a Fideszből.

Lovas András nehezményezi, hogy a polgármester úgy adja elő a történteket, mintha őt kizárták és megfenyegették volna.

– Engem is megvádolt azzal, hogy megfenyegettem – teszi hozzá a Fidesz jelöltje. – Amikor 2007-ben a Fidesz nem Gromon István polgármester urat választotta helyi elnöknek, ő megsértődött, így például, azóta nem fizette kiegészítő párttagdíját, több százezer forint tartozást halmozva fel, és attól kezdve folyamatosan szembement a Fidesz politikájával. Az előző SZDSZ-es polgármesterhez rokoni szálakkal kötődő jegyző barátnőjét meg akarta hagyni egyéni választókerületi bizottsági elnöknek, holott korábban olyan véleménnyel volt róla, hogy alkalmatlan az elnöki feladatra. De nem is ezek a pártpolitikai kérdések a lényegesek, hanem az, hogy polgármesterként bezárkózó politikát folytatott. A településen négy év alatt egyetlen komolyabb befektetés nem valósult meg, a testületben vállalkozóellenes hangulat alakult ki. Amikor még 2007-ben egy asztalhoz ültettük a térség polgármestereit, hogy létre kellene hozni egy komolyabb, önkormányzati tulajdonban lévő, a települést üzemeltető céget, egyedül miatta hiúsult meg az egyezség. Egészen tavalyig a városnak semmilyen cége nem volt, mert a polgármester nem tudta, hogyan kell alapítani. Nem indított fejlesztéseket, és szakmai okok miatt sok pályázatot elbukott, csak a három nagyobb vesztes pályázaton 1,7 milliárd forintot. Pilisvörösvár adóssága 2,8 milliárdot tesz ki, ami majdnem megegyezik az éves költségvetéssel.

– Ez az adóssághegy nem csak Gromon István polgármestersége alatt keletkezett – magyarázza dr. Lovas András. – Nagy része van ebben az előző SZDSZ-es polgármesternek is, akit a vörösváriak azért váltottak le, mert megbízhatóságát sokan megkérdőjelezték. Gromon megígérte, hogy kivizsgálja elődje ügyeit, az ígéretét azonban nem tartotta be. Amikor ezt felemlítettük neki, azt mondta, talált ugyan előnytelen szerződéseket, de mivel a képviselő-testület azokat jóváhagyta, így nem foglalkozik velük.

Pilisvörösvár kistérségi központ, a város polgármestere egyben a kistérségi elnök is.

– Gromon István kistérségi elnökként nem törődött a települések által befizetett harmincmillió forinttal, így az összeget vissza kellett utalni – sorolja a városvezetés hibáit a fideszes polgármesterjelölt, aki szerint vállalkozóbarát politikára van szükség.

Egy szállítmányozó cég például 2008-ban a válság ellenére itt, Vörösváron akart telephelyet bővíteni, ami a városnak bevételt és hatvan új munkahelyeket jelentett volna. Az volt a kérésük az önkormányzat felé, hogy az adott területet vonja belterületbe, vegye meg és adja el nekik. Mivel a polgármester talán nem értve a kérés lényegét, azt etikátlan eljárásnak minősítette, a beruházás nem valósult meg. A cég éves szinten több millió forinttal támogatta a vörösvári egyesületeket, a történtek után azonban nem adott egy fillért sem.

– Hihetetlen, amit Gromon István állít, miszerint nem tud arról, hogy egyetlen befektetőt is magára haragított volna – mondja erre reagálva Gulyás Dénes. – Csak hozzám legalább féltucat olyan Vörösvárra befektetni kívánó nagyvállalkozó jött el, akik arra panaszkodtak, hogy Vörösváron semmit nem lehet megvalósítani, mert a polgármester nem szereti a vállalkozókat.

Az említett szállítmányozó cég képviselői 2008 nyarán Gulyás Dénest is felkeresték, hogy segítsen meggyőzni a polgármestert, a válság közepén bővíteni és hatvan új munkahelyet létrehozni akaró céget segíteni, és nem akadályozni kell tervei megvalósításában. Ezzel szemben a polgármester azt állítja, a városban befektetni kívánó vállalkozókat mindig fogadta, javaslataikat szakmailag megvizsgáltatta.

A Fidesz új jelöltje merőben új stratégiát szeretne megvalósítani.

– Első feladatunk a vasútvonal fejlesztése, amelynek érdekében komoly kormányzati lobbimunkába kezdtünk. Jó esély van a több mint ötvenmilliárd forintos beruházás jövő évi megkezdésére. Persze a nagy kamionforgalom miatt a tízes elkerülő út megépítése is fontos lenne – kezdi sorolni a teendőket dr. Lovas András. – Továbbá Vörösváron ma csak rendőrőrs van, a kapitányság Budaörsön található. Ez azt jelenti, hogy közúti baleset esetén a helyszínelők onnan, Budaörsről jönnek ki.

A polgármesterjelölt szerint a környező települések vezetőinek együttműködése nélkül nem lehet Vörösvár és a térség problémáit megoldani. Ezért alapították meg javaslatára a Pilis-Budavidék Térségi Együttműködés Rendszerét (PBTER), amely egységbe fogja a Pest megyei tizedik számú választókerület tizenkét legnagyobb települését.

– Ez az az összefogás, ami eddig hiányzott, és ami sikerre fogja vinni Pilisvörösvárt és térségét – teszi hozzá. Dr. Lovas András 2006 óta Nagykovácsi független önkormányzati képviselője.

Mielőtt Gulyás Dénes kampányfőnöke lett volna, Brüsszelben dolgozott Szájer József európai parlamenti képviselő mellett, valamint a német Bundestagban Wolfgang Bosbach CDU-s képviselő munkatársaként. Folyékonyan beszél németül, ami a helyi sváb közéletben jelentőséggel bír. Jól ismeri a város problémáit, hiszen Nagykovácsiban nőtt fel, csak pár kilométerre a pilisvörösvári városházától. Közölte, ha polgármesterré választják, Vörösvárra költözik. Ennek azért van jelentősége, mert számos vörösvárinak az a legfőbb kifogása ellene, hogy nem itt él.

– Demszky Gábor ellen mindig is az volt az egyik fő érv, hogy nem Budapesten él – emlékeztet Preszl Gábor független pilisvörösvári önkormányzati képviselő, aki egy hétvége alatt Gromon Istvánt támogató, 654 aláírást gyűjtött össze. A képviselő elárulja, akik aláírták az íveket, szinte mind Fidesz-szimpatizánsok.

– Egyszerűen nem hiszem el, hogy egy tizennégyezer lakosú településen a Fidesz nem tud találni olyan jelöltet, aki vörösvári – fakad ki Preszl Gábor, aki szerint arról van szó, hogy Gulyás Dénes a saját emberét szeretné megtenni polgármesternek.

Preszl szerint a helyiek elfogadnák, hogy a Fidesz nem kívánja Gromon Istvánt újraindítani, de akkor helyette egy vörösvárit kellett volna jelölni. A városvezetés eddig négyévente cserélődött, nem volt még olyan, hogy egy polgármester két egymást követő ciklust ki tudjon tölteni. Lehet, hogy ez most sem sikerül, csak azért, mert a jobboldal harcol a jobboldal ellen, mondja lemondóan.

– A Fidesz jelölése nagy felháborodást váltott ki Pilisvörösváron – állítja Kimmelné Sziva Mária alpolgármester, aki szerint a legfájóbb, hogy úgy oszlatták fel a pilisvörösvári Fidesz-szervezetet, hogy a választókerületi elnök csak a helyi szervezet egyik oldalának véleményét hallgatta meg és ezt továbbította a felsőbb vezetés felé. – Soha senki nem hallgatta meg, nem kérdezte meg a másik oldalt – fakad ki keserűen.

– Nem igaz, hogy az önkormányzat működésében bármiféle zavar lenne. Minden intézményünk, két általános iskola, öt óvoda, szakorvosi rendelő, könyvtár, kultúrház, zeneiskola, nagyon takarékos gazdálkodással, rendben működik. A fejlesztések terén is jelentős eredményeket értünk el. Befejeztük a Művészetek Háza felújítását, öt játszóteret és öt sportpályát, valamint két közparkot adtunk át, melyek közösségépítő ereje óriási. Két nyertes pályázatunk eredményeként megkezdtük a Fő utca felújítását, amelynek keretében 1,4 kilométer hosszú járdát, továbbá parkolókat építünk, felújítjuk a városházát és a könyvtárat, továbbá egy vadonatúj ügyfélszolgálati irodát és házasságkötő termet építünk. Mindemellett csapadékcsatornát fektetünk és szennyvíztelepet fejlesztünk, hogy csak a nagyobb dolgokat említsem – sorolja az eredményeket.

A Demokrata észrevételére, miszerint azzal vádolják a városvezetést, hogy nem támogatta a helyi vállalkozásokat, az alpolgármester elmondja, ha nem az előírások szerint járnak el, akkor a Közbeszerzési Döntőbizottság azonnal visszadobja a pályázatot, hivatkozva a versenysemlegességre.

– Nem írhatjuk ki úgy a pályázatot, hogy azon csak helyi vállalkozók jelentkezhetnek, mert akkor rögtön felmerül a korrupció gyanúja, s ilyet mi soha nem akartunk vállalni – teszi hozzá.

Az alpolgármester csalódottan tárja szét a karját.

– Nem volt olyan országos Fidesz-rendezvény, amelyen családommal együtt ne vettünk volna részt a Kossuth tértől a Terror Háza Múzeumon át a Dísz térig mindenhol – mondja Kimmelné Sziva Mária és a csuklóján lévő nemzeti színű szalagra mutat. – Bennem a Fidesz iránt most sem változott semmi, csak a választókerületi és a helyi Fidesz politizálása elfogadhatatlan számomra.

Az alpolgármester úgy érzi, a város közhangulata ad erőt neki a folytatáshoz, hogy a Fidesz támogatása nélkül is elinduljon a választásokon, a Vörösvárért Közéleti Egyesület színeiben.

Az alpolgármester által említett Fő utcai rekonstrukciós munkálatokat egyébként tőle eltérően ítélik meg a helyiek. Holló Ágnes szerint például egy polgármestertől minimális elvárás, hogy együttműködjön azokkal, akik megválasztották.

– A városvezetéstől semmilyen értesítést nem kaptunk, hogy pontosan milyen munkálatokat fognak végezni az üzlet előtt – mondja a fiatal hölgy, aki a Fő utcán egy gyógynövényboltot vezet. – Az útépítés miatt a Fő utcán nem lehet megállni, parkolóhely hiányában megközelíteni is lehetetlen. Gyalogosan is csak azért lehet, mert kiraktunk a bejárathoz egy pallót. Beszéltem a műszaki vezetővel, aki azt mondta, azt csinálnak, amit akarnak, ha kell, sétálóutcává varázsolják az egész Fő utcát. Így nem lehet vezetni egy várost, hogy előzetes egyeztetés nélkül, az utca üzletvezetői véleményét figyelmen kívül hagyják – mondja felháborodva.

A pilisvörösvári bonyolult helyzetet talán Zsarnóci Ferencné foglalta össze a legtalálóbban.

– Aki nem tud együttműködni azzal a párttal, amelyik őt négy évvel ezelőtt a polgármesteri székbe segítette, annak félre kellene állnia, hogy olyan polgármestere lehessen a városnak, aki viszont tud együtt dolgozni a Fidesz-kormánnyal – mondja Zsarnóci Ferencné aki a városvezetés egyik legnagyobb hibájának rója fel, hogy szemben a környező településekkel, Pilisvörösváron kevés a munkahely, így olyan menedzser szemléletű polgármesterre van szükség, mint Lovas András.

Kérdésünkre, hogy benyomásai szerint ki nyeri meg a választást, úgy válaszol, lehetetlen megjósolni, mert sokan vannak, akik elégedetlenek a polgármesterrel, ugyanakkor közülük sokan mindenképpen helyi polgármestert szeretnének választani.

A Demokrata előzetes felmérése szerint a Fidesz listája toronymagasan vezet, éppen úgy, ahogy Gromon István vezet a riválisokkal szemben, azaz elképzelhető, hogy a város lakossága a választáson a helyi politikusokat megegyezésre és megbékélésre kényszeríti.

Lass Gábor