Ez a nő szótlanul tűrte férje hónapokig tartó hazudozásait, de a végén, jó liberálishoz illően megbocsátott, visszafogadta a neki örök szerelmet és hűséget esküdő Billt. Az amerikai nép pedig megkönnyebbült és könnyezett.

Nem véletlen, hogy előző ciklusa elején Barack Obama az USA elnöke éppen elődje hűséges feleségét, Hillary Clintont tartotta a legalkalmasabbnak a külügyminiszteri tisztségre. Hillary bejárta az egész világot, és közben benevezett a legrosszabbul öltözködő politikusnők versenyébe, ahol több értékes helyezést ért el.

Legnagyobb sikerét valószínűleg Budapesten aratta, ahol egy világosszürke szőnyegből készített kiskabátban jelent meg.

Hillary az amerikai liberális demokrácia megszállottja: számára nincs ennél tökéletesebb dolog az univerzumban, ezért mindenütt megvizsgálta az emberi jogok helyzetét, a véleménynyilvánítás szabadságának kérdését, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének működését. Vizsgálódásai során többször figyelmeztette Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem fogja eltűrni a fékek és ellensúlyok kiiktatását a demokrácia rendszeréből.

Az USA által támogatott magyarországi baloldaliak és liberálisok ezzel jelentős munícióhoz jutottak, és feléledve Csipkerózsika-álmukból dühödten nekiestek a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező jobboldali kormánynak. A médiumaikban megjelenők világvégével ijesztgették a magyar népet, mert az mégiscsak lehetetlen, hogy olyasvalaki kormányozzon, aki nem tetszik Thomas F. Meliának, Charles Gatinak, Soros Györgynek, Bajnai Gordonnak, a Clinton családról nem is beszélve.

Azonnal megmozdult az MSZP és a volt SZDSZ nemzetközi tagozata, és a zavaros múltú Paul Lendvaitól kezdve az összes erre a célra alapított politológiai társaság elemzésekben, szakvéleményekben és tévéstúdiókban közölte: a helyzet tarthatatlan, Orbán lényegében már megbukott, az ország teljesen elszigetelődött.

Minden felkészültségüket latba vetve közölték: amennyiben a művelt világ és a demokratikus USA, illetve annak óriási tekintélyű külügyminisztere fenntartja véleményét, az Magyarország pusztulásához vezethet. Nem lehet ilyen óriási szellemi nagyságok véleményét figyelmen kívül hagyni, ezért Orbánnak le kellene mondania.

De nézzük ki is ez a nő valójában? Hillary Clinton metodista családban nőtt fel, ifjúkora szellemi-ideológiai kalandozásairól Jonah Goldberg Liberálfasizmus (XX. Század Intézet, 2012) című kötetében olvashatunk hosszabb elemzést.

Az önkényesen kiragadott idézetek talán segítenek e törtető nő lelkivilágának kiismeréséhez, gondolkozásának megértéséhez.

Goldberg szerint „Támogatói hagyományosan liberálisnak látják Hillary Clintont, konzervatív ellenfelei pedig liberális bárány bőrébe bújt radikális baloldalinak…”

Tanulságos a jelenség általános leírása: „Hillary Clinton izgalmas figura; nem unalmas és jelentéktelen személyisége okán, hanem mert olyan tükör, amelyben megláthatjuk a liberalizmus folyamatosságát saját múltjával, és egy pillantást vethetünk jövője egy lehetséges irányára. Ő és férje a liberális baloldal Zeligjeiként mindenütt felbukkannak, s mindenkivel kapcsolatban voltak, aki az évtizedek során befolyásolta a liberalizmust. Eszes és ambiciózus nőként az idealizmust kiegyensúlyozta a cinizmussal, az ideológiát a számítással. Ez persze sok politikusra érvényes, azonban Hillary Clinton azért méltó hírnevére és a figyelmünkre, mert rendelkezik a győzelemhez szükséges intuícióval, tanácsadókkal és intézményi hatalommal is.”

Goldberg kötetének ezt a fejezetét az alábbiakkal zárja: „Hillary nem Führer, és a »közjóról« vallott felfogásából nem következik faji tisztaság vagy koncentrációs táborok. Ám látásmódját vitathatatlanul ugyanabból az örökké élő ösztönös törekvésből meríti, hogy rendet kell kényszeríteni a társadalomra, meg kell teremteni egy mindenkire kiterjedő közösséget, véget kell vetni a civakodásnak, és minden ember húzódjon az állam biztonságos takarója alá. Hitvallása politikai vallás…”

Hillary természetesen kapcsolatba került az orosz zsidó bevándorlóktól származó, hírhedt szélsőbaloldali „közösségszervezővel” Saul Alinsky-vel is, aki korának egyik meghatározó figurája volt. A radikálisok 12 szabálya című propagandaanyaga a korabeli újbaloldali liberálisok egyik kedvenc olvasmánya volt.

Hillary Clinton külügyminiszterként a televízió képernyőjén búcsúzott. Az utolsó napokban szenátusi meghallgatáson vett részt, ahol a Líbiában tavaly meggyilkolt amerikai nagykövet halálának körülményeit vizsgálták. Határozottan visszautasította azt a vádat, hogy tudott volna a bengázi főkonzulátus biztonsági rendszerének hiányosságairól.

Az amerikai politika szegénységi bizonyítványa, hogy ma még a republikánusoknak sincs jobbnak tűnő elnökjelöltjük Hillary Clintonnál, aki nem csukta be végleg maga mögött az ajtót. 2014-ben 69 éves lesz, és a maga módján még mindig liberális.

Tóth Gy. László

politológus,

a miniszterelnök volt főtanácsadója