Az nem lehet kétséges, a sporteredményei alapján Magyarország kiérdemelte, hogy végre otthont adjon az ötkarikás játékoknak. Csak az a kérdés, hogy képes-e a világszínvonalú rendezésre. A vizes vébé frissiben meggyőző erejű lehet – mondta a Demokratának Gyárfás Tamás. A Magyar Úszószövetség elnökével, a nemzetközi szövetség alelnökével, az Olimpiai Védnöki Testület tagjával a kazanyi vébészereplésről, a Bol-dog-ügyről, a 2017-es budapesti világbajnokságról és az olimpia hazai rendezéséről is beszélgettünk.

– Kiválóan szerepeltek úszóink a kazanyi világbajnokságon. Elnökként nyilván jobban rálátott a felkészülésre, mint a szurkolók: hasonló eredményességre számított, vagy sikerült felülmúlni az előzetes várakozásait?

– Az úszószövetségben sajnos már tudják rólam, hogy az egyik rossz szokásom a sok közül: soha nem vagyok elégedett. Épeszű ember most ünnepel, hiszen az úszók mégiscsak tíz világbajnoki éremmel tértek haza, én pedig Gyurta Dani harmadik helye miatt kesergek, mert tudom, hogy ő a legjobb a világon. Bánt a túlváltás is 4×100-on, bosszant, hogy Kozma Dominik és Kenesei Tamás beteg lett… Soroljam még?

– De azért beszéljünk a sikerekről is: volt-e „kedvenc” eredménye, vagy olyan versenyző, aki még önt is meglepte?

– Mint mindenkit, engem is Cseh László nyűgözött le. Már azt hittem, hogy a méltó búcsú mikéntjét kell kitalálnunk, erre tessék! Három számból három érem, köztük arany is, és csúcsdömping. Közel a harminchoz túlteljesítette az eddig eredményeit. Már itthon is jeleztem neki: öt masters-aranyunk ugrott. A seniorok versenyében ugyanis egy sportoló ennyi számban indulhat. Most viszont már biztos, hogy ezután továbbra sem az „öregfiúk” között indul.

– Igazak azok a hírek, hogy ha majd eljön a búcsú ideje, hosszabb távon, a szövetségben is számít Cseh Laci tudására?

– Erre már fél éve felkértem. Elsietett volt.

– Kazanyból visszatérve jóformán többet beszélt Bol-dogról, a puliról, mint az érmekről. Meglepték a 2017-es budapesti világbajnokság a kritikák hatására „visszavonultatott” kabalafiguráját ért heves bírálatok?

– Nem titkolom: meg. Eddig ugyanis mindenkinek tetszett, vagy legalábbis úgy tett… Aztán megjelent a sportgrid.com internetes oldalon egy szigorú kritika. Ezt itthon is közzétették. A Loch Ness-i szörny a mi Bol-dogunkhoz képest egy bájtündér lehetett, mert még arról is szebben fogalmaztak. Itthon is elindult a szitokáradat. Én pedig azt már rég megtanultam, hogy a nézőnek mindig igaza van. Pályázatot írtunk ki egy új kabalafigurára. Egyébként most érzékelem csak igazán, hogy ez a világbajnokság messze több egy sporteseménynél. Senkinek sem közömbös, hogy miképp jelenünk meg. Ez nem egyszerű úszó-vb, hanem a MI közös nagy VÉBÉNK lesz.

– Pontosan erre utalt az Index múlt heti cikke is arról, hogy a kabalafigura ügye csak a probléma egyik része. Többek között a 2017-es vb logóját is bírálva így fogalmaztak: „hiába építünk nagyszerű sportlétesítményeket, hiába vagyunk házigazdái egyik világversenynek a másik után, hiába halmozzuk egyre az aranyérmeket, ha ezt megfelelő színvonalon nem tudjuk bemutatni a világnak”. Ezek szerint ezt önök, a szervezők is tudják.

– Csak azt nem értem, hogy miért kellett mindehhez Rick Chandler? Én nem ismerem, talán más sem, de ő jegyezte az említett cikket a sportgrid.com-on. Alighanem hálával tartozom neki. Azóta ugyanis mindenki velünk foglalkozik, keresi a legjobb megoldás, repkednek az ötletek. Így biztosan minden könnyebb lesz.

– A kazanyi tapasztalatok mennyire nyújtanak segítséget a budapesti vébé megrendezése kapcsán?

– Nagyon hasznosak voltak. Már több rangos úszóversenyt láttam, de most mindent másképp néztem.

– A Dagály Sportkomplexum már épül. A szövetségnek milyen feladatai vannak ezekben a hetekben, hónapokban a 2017-es világbajnoksággal kapcsolatban?

– A nemzetközi szövetség egy könyvben rögzítette, hogy a mindenkori házigazdának mit kell megvalósítania. A vb-rendezés feltételeinek biztosítására a Kósa Lajos elnök vezette szervezőbizottság a hivatott. Úgyis, mint az úszószövetség elnöke, én társelnökként segítem a munkáját. Budapest2017 Nkht. néven alakult egy külön cég, amely a végrehajtásban kapott meghatározó szerepet. A MÚSZ mindenekelőtt a versenyzők felkészítéséért felel. Hiába ugyanis a legjobban szervezett vb, amennyiben nincs magyar siker, az egészben nem lesz köszönet. Kazanyban úszók között a hatodikak lettünk, valamennyi szakág rangsorában a nyolcadikak, annak ellenére, hogy csak az úszók szereztek érmet. Meggyőződésem, hogy az olimpiához hasonlóan a budapesti vb-n is hozzák majd a kötelezőt a vízilabdázók is. Mindez kell a boldogsághoz.

– Nem titok, a vizes vb talán a legfontosabb referenciánk lehet az ötkarikás játékok pályázatánál, amelyről az év őszén dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Milyennek látja az esélyeinket?

– A NOB 2017. szeptember 15-én Limában határoz a 2024. évi olimpia helyszínéről. Alig egy hónappal korábban fejeződik be itthon az úszó-világbajnokság. Az nem lehet kétséges, a sporteredményei alapján Magyarország kiérdemelte, hogy végre otthont adjon az ötkarikás játékoknak. Csak az a kérdés, hogy képes-e a világszínvonalú rendezésre. A vizes vébé frissiben meggyőző erejű lehet. Tisztában vagyunk a felelősségünkkel. Ha Los Angeles indul, akkor szerintem Los Angeles a legnagyobb vetélytárs. Az NBC közvetíti a soron következő három nyári és három téli olimpiát. 7,65 milliárd dollárt fizet ezért. A befektetésnek mielőbb meg kell térülnie. Az Egyesült Államok a legjobb reklámpiac. Kazanyban a NOB-tagokkal érthetően sokat beszéltük az esélyekről. Mindenki azt mondta: meghatározó lehet, hogy a honi lakosság milyen százalékban támogatja a játékokat. A NOB nem adja annak az olimpiát, ahol azt nem szeretik. Los Angelesben zajlott felmérés: 81 százalék akarja…

– Úgy érzi, hazánkban meglehet a hasonló társadalmi támogatottság?

– A sportot mindenki szereti. Ez nem kérdés. A görög példa sulykolása viszont nem segít. Los Angelesnél maradva, már most számos fórumon olvashatjuk, hogy márpedig ők 1984-hez hasonlóan ismét nyereséges olimpiát rendeznek. Ha ezt nálunk is sikerülne alátámasztani, akkor, kellő lakossági akarattal párosulva, van remény. Ez esetben, de csak ez esetben, 2024 vagy 2028 egyikét elnyerjük. Ez nem pusztán az én véleményem, hanem a nemzetközi sportdiplomatáké. A NOB valamennyi pályázónál független közvélemény-kutató céggel végezteti el a felmérést.

– A pályázatról szóló döntés és a budapesti vizes világbajnokság előtt azonban még vár ránk egy olimpia. A „mindig elégedetlen” Gyárfás Tamásnak van már elképzelése arról, hány úszóéremmel lenne jó hazatérni Rióból?

– A kazanyi három arany, három ezüst, négy bronz nem olyan rossz… Még akkor sem, ha felkészültsége alapján Hosszú Katinka ennyi elsőséget akár egyedül is szerezhet. Gyurta Danit már mondtam, Cseh Laci második ifjúkorát éli. Nem szóltam még a címvédő Risztov Éváról, a vb-ezüstérmes Verrasztó Dávidról, a bronzérmes Kapás Bogiról, a rövidpályás világbajnok Bernek Péterről, a jelen betegeinkről, de a mix váltóról, a 4×200-as női gyorsváltóról, sőt a férfi 4×100 méteres vegyesváltóról sem. És akkor ott vannak még a Jövő bajnokai, nem is beszélve Késely Ajnáról vagy Gyurinovics Fanniról, akik ezúttal a felnőtt-világbajnokság helyett a sikerélmények érdekében az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon versenyeztek, és 14 évesen a 14–18 évesek versenyében a nyolc magyar úszó aranyéremből ketten hatot nyertek. Ők eredetileg 2021-re készültek, de a korosztályukban már messze a legjobbak. Az azért biztató, hogy kazanyi vb-n összességében még a csalódások ellenére is nagy eredményt ért el a csapat. Mert azokat is elbírta. A sport soha nem kapott ennyi támogatást. Biztos vagyok abban, hogy az úszóknak a világbajnokság szárnyakat ad.

Bándy Péter