Európai vezető politikusok és a liberális nemzetközi sajtó folyamatosan Magyarországot és Orbán Viktort ostromolják a migránsáradattal kapcsolatos döntések, szerepvállalás okán. Sokszor úgy érezhetjük a támadások közepette, egyedül vagyunk. Ám a közösségi médiának köszönhetően a nép hangját is megismerhetjük. A kommenteket olvasva pedig látható, az európai polgárok jó része velünk van.

A BBC, a CNN és a Wall Street Journal Facebook-oldalán a Magyarországról, a migránsáradatról szóló hírek alatt található kommentekből válogattunk. Kiderült, sokan, a világ minden tájáról támogatásukról biztosítják a magyar kormányt és határvédelmi intézkedéseit. Ezekből válogattunk:

„Bravó, magyar rendőrség, szép munka!”

A BBC a szeptember 15-i röszkei eseményekről szóló tudósításában az ENSZ bíráló szavait emelte ki, a bejegyzésük alatti legnépszerűbb hozzászólók viszont nem erre helyezték a hangsúlyt, ők a határvédelem szükségessége mellett tettek hitet:

„Örülök, hogy a magyarok megvédik a saját földjüket. Minden joguk megvan ahhoz, hogy eldöntsék, kit engednek be a saját hazájukba a hatályos nemzetközi szabályozás szerint.”

Ez a nottinghami hozzászólás 3102 Facebook-felhasználónak tetszett, ezzel a legnépszerűbb komment a hír alatt. Ezt követi az alábbi vélemény egy New York-i hozzászólótól:

„Ezek az emberek tudnak a magyar rendőrökkel harcolni, de a saját hazájukért nem. Európa egy vicc, és erre már ők is rájöttek.”

Nézzük a harmadik legnépszerűbb kommentet, amiben a BBC-t is kemény kritikával illetik.

„Mit kellene a magyaroknak tenni? Nyissák meg a határukat migránsok ezrei előtt? Engedjék, hogy áttáncoljanak Magyarországon? A magyaroknak minden joguk megvan ahhoz, hogy ne engedjék be őket. Emlékezzünk, még a németek is azt mondják, újra határellenőrzést vezetnek be. Szóval, BBC, fejezzék be a félrevezetést!”

„Korábbi híradásokból tudható, hogy a migránsok gyerekeket használtak élő pajzsként, szóval ne csináljatok belőlünk birkát, hogy bedőljünk a gyerekekkel kapcsolatos történeteknek, ahogyan tettétek a parton fekvő kisgyerekkel is” – írja egy másik nottinghami hozzászóló.

„Bravó, magyar rendőrség, szép munka!” – emelte ki egy férfi Rigából, Lettországból.

Egy angol férfi ezt írja:

„Ha ezek a migránsok nem akarnak a hivatalos átkelőhelyen bemenni, ahol a megfelelő eljárások zajlanának, akkor ez az egész az ő hibájuk. Miért kellene Magyarországnak engednie, hogy ezek az emberek csak úgy besétáljanak az országukba anélkül, hogy tudnák, kik is ők? Mi megengednénk, hogy a migránsok besétáljanak az Egyesült Királyságba? Szerintem nem. Ezen túl a bevándorlók kövekkel dobálták a rendőrséget, és megpróbálták bedönteni a kerítést, tehát a rendőrség csak úgy válaszolt, ahogyan ilyenkor kell.”

A horvát–magyar perpatvarról is beszámolt a BBC, a hozzászólók itt is a migránsok felelőtlen beengedése ellen foglaltak állást:

„Fejezzék be annak szajkózását, hogy az európai határok lezárása probléma, mert ez nem igaz. Ez a megoldás. Miért nem számolnak be a közel-keleti gettókról Stockholmban, Párizsban, Marseille-ben, Londonban, Münchenben, Brüsszelben? A bűnözésről, a munkanélküli migránsokról, akik utálják a befogadó országukat? A BBC fél az igazságtól?” – fogalmazott egy montreali hozzászóló.

„Minden európai országnak le kellene zárnia a határait, és erővel megvédenie azokat! Különben Európának vége!” – olvasható az egyik legnépszerűbb hozzászólásban.

Többen Angela Merkelt tették felelőssé a kialakult helyzet miatt, és Orbán Viktort nevezték követendő példának.

„Szép munka, Magyarország!”

A CNN Facebook-oldalán böngészve is támogató kommenteket találunk, noha a CNN az Amnesty International elmarasztaló szavait is kiemelte bejegyzésében, miszerint a röszkei összecsapás során Magyarország csúnyán és drákói módon viselkedett.

„Szép munka, Magyarország! Egyet sem szabad beengedni.”

„Jó Magyarországnak! Az illegális bevándorlók határsértők!” – áll a legkedveltebb hozzászólásokban.

„Kiváló munka, Magyarország! Ti végre ráébredtetek arra a veszélyre, hogy az Iszlám Állam terroristái is bejönnek az úgynevezett menekültekkel (ők valójában gazdasági bevándorlók). Még nem késő visszaküldeni ezeket az illegális bevándorlókat. Ébredjetek fel mindnyájan, és védjétek meg Európát az idegen kultúra illegális inváziójától!” – írja az Egyesült Államokból egy latin nő.

Az itthon széles körben elterjedt videót, amelyben a rendőröktől kapott vizespalackokat a vonat alá dobálják a migránsok, külföldön is ismerik.

„Miután láttam azokat a videókat, ahol a fiatal férfiak eldobják a nekik adott élelmiszert és vizet a vágányokra, és most a vízadományként kapott vizesüvegeket dobálják, kezdek kételkedni abban, hogy ők valóban áldozatok, miként a média beállítja őket.”

„Orbán Viktor mindannyiunk hangja”

A The Wall Street Journal Facebook-oldalán a legtöbben Orbán Viktort éltetik. Amikor arról írt a lap, hogy Orbán Viktor a nemzetközi támadások ellenére hazájában támogatást élvez a migránshelyzet keményebb kezelésével kapcsolatban, számtalan támogató hozzászólást olvashatunk Európa minden szegletéből.

Noha Horvátország és hazánk viszonya a migránsválság kapcsán egyre feszültebb, Horvátországból sem mindenki gondolkodik úgy, mint a horvát vezetők. Egy hozzászóló azt írja:

„Szép munka, Mr. Orbán. Bárcsak Horvátországnak lenne ennyi bátorsága.”

Egy litván hozzászóló köszönetet mond a magyar miniszterelnöknek, és egyúttal Merkel politikáját okolja a második világháború óta Európát ért legnagyobb humanitárius katasztrófáért. Egy lengyel hozzászóló azt írja:

„Orbán nagyszerű vezető. Minden európai vezetőnek olyannak kellene lennie, mint ő” – és a lengyel nép támogatásáról biztosítja a miniszterelnököt.

Egy cseh kommentelő így fogalmaz:

„Orbán az egyetlen, aki megvédi Európa határait, isten áldja őt! Köszönjük, Viktor!”

Egy román is kiáll a magyar miniszterelnök mellett:

„Mr. Orbán, én román vagyok, és biztosra veheti a támogatásomat. Ne adja fel, ne hagyja magát!”

Egy lengyel hozzászóló az Európai Uniót kritizálja a migránshelyzettel kapcsolatban:

„Ő a legnagyobb politikus ma Európában. A legtöbb visegrádi ország népe támogatja őt, de nem csak ők. Amikor norvég, svéd, német, francia, olasz és spanyol emberekkel beszéltem, láttam, nagyon sokan támogatják Orbán Viktor határpolitikáját.” Majd így folytatja: „Ahhoz a pillanathoz értünk, amikor láthatjuk az Európai Unió agresszív és antidemokratikus arcát. Az EU legtöbb politikusának elment az esze.”

Egy szlovák hozzászóló szerint Merkelnek példát kellene vennie a magyar miniszterelnökről:

„Orbán de facto az egyetlen olyan miniszterelnök, aki aktívan védi a schengeni határokat. Merkel vehetne tőle leckét.”

Egy dán kommentelő szerint „Orbán Viktor egy HŐS. Az a baj, hogy legtöbben a mi »vezetőink« közül épp azon dolgoznak, hogy tönkretegyék az országainkat.” Egy dán honfitársa is támogatásának ad hangot: „Folytassa, Orbán Viktor, sosem marad egyedül.” Egy svéd hozzászóló odáig megy, hogy azt írja, boldogan elcserélnék az egész svéd kormányt és királyi családot egy olyan vezetőért, mint Orbán Viktor.

Végezetül idézzünk egy kommentet Angliából, amely tökéletesen összefoglalja mindazt, amiről a többiek írnak Orbán Viktor kapcsán:

„A szimpátiám iránta minden nap nő és nő. Szomorú, hogy más európai országok vezetői nem beszélnek olyan bölcsen, mint ő. Orbán Viktor mindannyiunk hangja.”

Elek Nikolett