Ez utóbbi viselkedésének okait, a lélek működésének ok-okozati rendszerében széles skálán szétterülő közegben kutathatjuk. Kezdve az örökletes alapon nyugvó flegmatikus alkati sajátosságok számbavételétől, a megszokás okozta letargikus reakciók kialakulásának elkönyvelésén át egészen a férfiasság – alkalmatlan pótcselekvésekkel operáló – kényszeredett felmutatni vágyásáig. Ám egy biztos. Mindkét típus ragaszkodik a disznóvágások utolsó etapjához, az ízekben tobzódó, derűben fogant disznótorok varázslatos lakomáihoz.

A 2 db megmosott sertésnyelvet kuktába teszünk és felöntjük vízzel, hogy az ellepje. Belerakunk 30 dkg karikára vágott vegyes leveszöldséget és együtt megfőzzük. Ha kész, a nyelvet kivesszük, a bőrét lehúzzuk, majd kisebb kockákra vágjuk. A zöldséget leszűrjük és a fennmaradt levesben 25 dkg gyorsrizst puhára főzünk. A rizst, a nyelvet és a zöldségeket összekeverjük, sóval, borssal, majoránnával ízesítjük, és rétegesen hőállóedénybe rakjuk. A rétegeket felkarikázott vöröshagymával választjuk el. Tetejét 2 dl száraz fehérborral locsoljuk, alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben sütjük 1/2 órán át, majd az alufóliát levéve még 1 órát sütjük. Ha kész, öntözhetjük petrezselymes tejföllel, fokhagymás aludttejjel, vagy megszórhatjuk reszelt sajttal, s rá zöldpaprika karikákat szelhetünk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!