Azt mondják a hírek, hogy a látszat ellenére Fittelina nem vegetárius pornósztár. Inkább pártmozgalmi káder, társadalompolitikai példakép: ő az, aki – „bátorság” – végigsétál egy nagy zöld gerendán… az is ő, akinek vállára kicsiny csecsemőfej borul – amint a magyar nép borul az ő jóságos anyukája, Hiller István kebelére -, s pihegi a kis drága: „jó itt”.

Hogy hol jó. Most már azt is tudjuk. Nem, nem Hiller anyuci kebelén. Hanem az alábbi címen jó: Budapest II. kerület, Szemlőhegy utca 42. Kevésbé tájékozottak kedvéért, itt lakik a Gyurcsány házaspár. Itt jó. Itt nagyon jó. Itt van jó uszoda is, itt van minden, ami ahhoz kell, hogy Fittelina, az ügyes kis Fittelina jól érezze magát.

Fittelina, hogy kissé történelmivé tegyük e bűbájos parabolát, valójában maga a szocialista embertípus. Természetesen nem abban a krumplilevesszagú, avas munkásőrbakancs állagú értelemben, ahogy ez az úgynevezett cégtáblacseréig kötelezően érvényes életelv volt, hanem abban a korszerű, divatosan haladó értelemben, ahogy jobb spinning-szalonokban manapság érteni szokás. Fittelina ilyen értelemben korunk hőse. A barátnőnk ő, az unokatestvérünk, a kishúgunk, a szemben lakó lány, aki mindig nyitott ablaknál veti le a pólóját.

Ámde Fittelinára, az ügyes kis Fittelinára most adócsalás árnyéka vetült. Ha nem vigyáz, most nagy bajba kerülhet. Milyen szerencse, hogy a látszat ellenére Fittelina még nem a művelt Európában él! Ott ugyanis nagyon szigorúan büntetik az adócsalást. Fittelinának, ha például világhírű teniszező lenne, amint a Magyar Nemzet hétfői számából kiderült, valóságos vagy felfüggesztett börtönbüntetéssel kellene számolnia.

Fittelina azonban Magyarországon él. Itt másképpen őrölnek az igazság malmai. Másfelől itt az igazság sokkal kisebb mértékben esik a latba, mint a művelt Európában. Itt példának okáért Fittelina egyik tulajdonosa – mert el ne feledjük, hogy az ügyes Fittelina valójában mégsem korunk ledér hölgyikéje, hanem csak egy róla elnevezett káefté -, maga Gyurcsány Ferenc, a bevallottan milliárdos miniszterelnök elmenvén Battonyára, az ország e távoli csücskébe, a környékről autóbuszokkal odafuvarozott éhező nyugdíjasok előtt, még mielőtt azok megkapták volna a kis ingyenpörköltjüket, ingyenkenyerüket és ingyensörüket, elmondta, hogy az ő édesanyja is milyen szegény, nem kapcsolja be a gázkonvektort, ha jön a hideg, s egyre csak a gázórát lesi, hogy ki tudja-e majd fizetni a számlát, ha jön a gázóra-leolvasó.

Meglepő, de igaz, hogy az éhező battonyai és környékbeli nyugdíjasok közül egy sem akadt, aki Gyurcsány képébe kente volna a marhapörköltet, a fejéhez vágta volna a sörösüveget, a fülébe döfte volna a kovászos uborkát – éhesek lehettek szegények -, hogy te ilyen meg olyan, a milliárdjaiddal kérkedsz ország és világ előtt, visszaforgatós úszómedencét építtetsz a budai villádba, annak az adóját is elcsalod, de annyit sem vagy képes segíteni a szülőanyádnak, hogy ne kelljen hidegben üldögélni a konyhában? Hej, te semmirekellő, hej, te…

De nem mondtak semmit. Ültek, hallgattak. Utána ettek, ittak, műsort néztek, és a busz hazavitte őket. Gyurcsány nem evett velük. Nem szereti a pörköltet. Nem szereti a nyugdíjasokat. A tulajdon anyját sem szereti. Gyurcsány – ahogy elődje és tanítómestere – fogalmazta volt, csak a fincsit szereti.

Sikere csúcsán van. Ünnepli magát, jár-kel, szónokol. Orbán Viktort hergeli: „gyere, Viktor, ki a kultúr elé!” Pártjának népszerűsége nőttön-nő. Ha így megy tovább, az MSZP egy hónapon belül megelőzi a Fideszt, ami lássuk be, felér egy arculcsapással. De mintha valami baj lenne mégis. Mintha repedeznének a falak. Fittelina bájos arcán mintha ráncok futnának végig. Mintha beleharapott volna a méregerős zöldpaprikába… Miért kapkodsz, Fittelina? Hová rohansz, Gyurcsány? Nyolc hónap múlva lesz csak a választás. Még van nyolc hónapod. És annyi.