Soros György ismét publicisztikát jelentett meg egyik kedvenc fórumán, amely a Project Syndicate nevet viseli. Itt jelentette meg ugyanis korábban hat pontból álló tervét, amely alapján az EU-nak a közeljövőben legalább évi egymillió menedékkérő befogadására kellene berendezkednie, évente legalább 20 milliárd eurót lenne szükséges költeni migránsok képzésére, illetve haladéktalanul létre kellene hozni egy közös Menekültügyi és Migrációs Ügynökséget, amely a migrációt (értsd: kvóták szerinti elosztást) menedzselné az Unióban.

Képernyőfotó: project-syndicate.org

Legújabb írásában a német helyzetet boncolgatva a szélsőségesnek titulált AfD felemelkedéséről értekezik, illetve a CDU/CSU megbomlott egységére kíván rámutatni, egyúttal az európai értékek iránti elkötelezettségének szilárdságát vitatja a német kormányzó pártszövetség kapcsán, amit azonban semmilyen bizonyítékkal nem támaszt alá. 

Ehhez képest korábban Gregor Peter Schmitzzel a PublicAffairs hasábjain 2014-ben közösen írt, az Európai Unió tragédiája című monográfiájában egészen mást állított. Ebben a dokumentumban még méltatta Angela Merkelt, akinek szerinte sikerült az uniós intézményeket a saját belátása szerint formálni. Ugyanakkor a német újraegyesítést bírálta, mivel szerinte az a tendencia, hogy Németország hajlandó volt mindig egy kicsit többet adni, és mindig egy kicsit kevesebbet elvenni, akkor megszűnt.

Legújabb eszmefuttatásában az EU helyzetétre is kitér a spekuláns, és azon elmélkedik, hogy Európa könnyen a Szovjetunió sorsára juthat, széteshet. Ennek ellenszere szerinte az, ha az alvajáró Európa-pártiak rádöbbennek, hogy növelni kellene a (bevándorlásellenes tagállamokat) fegyelmező eszközöket, ráadásul az olaszokkal is sokkal keményebben kellett volna bánni az unió vezetésének, akiket Soros a szovjet pártállami elöljárókhoz hasonlít.

2014-ben még csak arról beszélt, hogy megerősödhetnek az Európa-ellenes érzelmek és a nemzeti érdekek, a Project Syndicate-ben megjelent legújabb esszéje már az elavult tagállami pártstruktúrákról beszél, ami szintén sürgős reformért kiállt.

Európa szerinte már öt esztendeje közel került „szétesési folyamathoz”, de most már tényleg annak küszöbén áll. Soros tehát ismét színt vallott, hiszen miközben látszólag Európáért aggódik, szétverné a hagyományos európai pártokat, és az uniót a teljes szétzilálódás irányába tereli terveivel és az ezek megvalósításában aktívan résztvevő EU-s politikusokkal, mint amilyen Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) úgynevezett csúcsjelöltje.

Az írás eredetileg a Tűzfalcsoport blogján jelent meg, azt erre a linkre kattintva érhetik el.