Aggódó telefon Monti kormányfőnek – Soros-témájú cikkek az Il Giornale c. olasz lapban

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Mától rendszeresen nemzetközi lapszemlékkel is jelentkezik a Tűzfalcsoport!

Az Il Giornale olasz konzervatív lap a Milliós eső Olaszország felett: itt van, aki Soros pénzét kapja című, 2018. december 20-án megjelent cikkében a Soros-féle NGO-k 2017-es finanszírozását elemzi röviden. A cikkben az áll, hogy Soros a szervezetein keresztül 2,1 millió dollárt fizetett ki, és a pénzelt kezdeményezések alapvetően a migráció támogatására, az emberi jogokra és az információs területre koncentrálnak. Az Open Society által biztosított adatok alapján – írja a lap – a pénz 52 százaléka egyenlőséggel és diszkriminációellenes küzdelemmel foglalkozó projektekre ment el, míg a támogatás 22 százaléka a gazdasági progresszió támogatására, 14 százaléka emberjogi intézményekhez, 6-6 százalék pedig az információs szektornak, illetve a „demokratikus gyakorlatok” támogatására jutott. A lap szerint nehéz pontosan megszerezni minden, a pénzből részesült szervezet nevét, de például az Olasz Menekültügyi Tanács 2016-ban két „adományt” is kapott 100 ezer 259 dollár, illetve 24 ezer 500 dollár értékben.  De finanszírozta Soros alapítványa az Arcigay olasz melegjogi egyesületet vagy a roma és szinti cigányokat támogató Associazione 21 Luglio (Július 21. Egyesület) nevű szervezetet is összesen 150 ezer, illetve 25 ezer dollár értékben. Végül vannak azok az egyesületek, nonprofit szervezetek és nem kormányzati szervezetek, amelyek „együttműködnek” (esetükben már nem tüntette fel a Soros-alapítvány az adományok összegét). Ilyenek például: a Refugees Welcome Italy, a Diritto di Sapere (A jog tudni) vagy az interkulturális centrumként működő Officine Gomitoli.

Az Il Giornale október 26-én megjelent Az orosz parlament betiltja Soros NGO-ját című cikkében arról ír, hogy nyugati szervezetek tiltakoznak amiatt, hogy az orosz Duma „feketelistát” alkotott.  Oroszországban ugyanis a parlament elrendelte az ország belső ügyeibe való „beavatkozással” vádolt különböző nyugati – nem kormányzati – szervezetek betiltását, ezért a „nemkívánatos” szervezetek személyzetének azonnal el kell hagynia az Oroszországi Föderáció területét, különben börtönbüntetésre is számíthatnak. A jogszabályban érintett 15 szervezet a Duma szerint valójában „propagandatevékenységet folytatott a nemzeti választások szabad megtartásának befolyásolása céljából”. Ezek között vannak amerikai NGO-k, de orosz oligarchákhoz közeli szervezetek is, így például a National Endowment for Democracy, az Open Russia Civic Movement, a German Marshall Fund és az Open Society Foundation. A lap szerint utóbbi az amerikai milliárdos Soros György által alapított és finanszírozott szervezet, és arra is felhívja a figyelmet a cikk, hogy Putyin orosz elnök közelében lévő parlamenti képviselők már többször is megvádolták a szervezetet „lázító propagandával” és a „nemzeti szuverenitás elleni cselekményekkel” a megelőző hónapokban.

Az Il Giornale Spread,[1] Monti kijelentése: „Soros hívott engem 2011-ben” című cikke 2018. október 8-án arról ír, hogy a mostani olasz kormányzati manővereket kritizáló korábbi kormányfőnek azt tanácsolta az amerikai milliárdos nyolc évvel ezelőtt, hogy kérjen segítséget az Európai Uniótól. Monti azonban azt is elmondja, hogy nem kívánták megfogadni az olasz helyzet miatt különösen aggódó Soros eme tanácsát, mivel el akarták kerülni a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank alkotta gyámkodó trojka mentőcsomagját. A cikkben az is szerepel, hogy Soros az elmúlt években migrációpárti kezdeményezéseiről vált ismertté, és Monti a cikk által idézett interjújában – amelyet a korábbi miniszterelnök Lili Gruber ismert olasz újságírónőnek és televíziós műsorvezetőnek adott – bírálta a mostani olasz kormány tagjait, köztük a migrációellenes Matteo Salvini (északi) ligás belügyminisztert.

[1] spread (gazdasági fogalom): arra utal, hogyan kell a biztosítékok árát tárgyalni; van egy felső ár, amelyet a vevő még hajlandó kifizetni, és egy másik felső ár, amelyet az eladó szeretne megkapni – az ár e között a két szám között kerül megállapításra, a kettő közötti különbözet tulajdonképpen a spread.

Az írás eredetileg a Tűzfalcsoport blogján jelent meg, azt erre a linkre kattintva érhetik el.