Úgy tűnik, a magyar után a lengyel kormány tekintélyének aláásásához is kész asszisztálni az Országos Bírói Tanács (OBT), amely múlt heti döntésével kritikus pillanatban csatlakozott Brüsszel Varsó-ellenes tengelyéhez. A testület a Kúria egyik termében, zárt ajtók mögött vitatta meg az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatának (ENCJ) kezdeményezését, s információink szerint többségi határozatával, 6:4 arányban a támogatásáról biztosította a Lengyel Bírói Tanács (KRS) ENCJ-tagságának felfüggesztésére irányuló előterjesztést.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Brüsszel Lengyelországot hazánkhoz hasonlóan komoly nyomás alatt tartja, amiért kormánya szuverenista politikát folytat, s intézményeit meg akarja védeni a külföldi befolyástól és a nemzeti identitását veszélyeztető erőktől.

Az Európai Parlament (EP) 2017 novemberében elfogadott állásfoglalásában jelezte, hogy szerinte veszélyben vannak az alapvető európai értékek Lengyelországban, és az ún. 7. cikk szerinti eljárás elindítását kérte a jogállamiság súlyos sérelmének megelőzésére hivatkozva.

Decemberben aztán az Európai Bizottság foglalt állást úgy, hogy Varsó megfékezéséhez az “uniós atombomba” bevetésére lehet szükség. Az EP pedig februári plenáris ülésen elfogadta a Bizottság javaslatát – a bombázó a magasba emelkedett.

Ismert, hogy a Magyarországot is fenyegető 7-es cikk szerinti eljárás végén a célkeresztbe került tagállamot kizárhatják az uniós döntéshozásból, magyarán megfoszthatják azon jogától, hogy beleszóljon az őt (is) érintő érintő közösségi ügyekbe. Ám ezt csak az Európai Unió Tanácsa rendelheti el.

A Tanács júniusban hallgatta meg először a lengyel kormány képviselőit. A következő tárgyalás ősszel esedékes.

Az ENCJ a Reuters beszámolója szerint szeptember 17-én készül felfüggeszteni a Lengyel Bírói Tanács tagságát azzal az indokkal, hogy Lengyelországban megszűnt az igazságszolgáltatás függetlensége. A döntést megelőző vitában az OBT támogatása lehet az adu, hiszen azt csak egyféleképpen lehet magyarázni: úgy, hogy a lengyeleket még a legközelebbi szövetségesük is elítélte, szóba sem jöhet tehát más, mint a KRS felfüggesztése.

Ez a határozat pedig – mivel az ENCJ de facto tanácsadó szerepet tölt be az unió vezető testületei mellett – súlyos, talán jóvátehetetlen károkat okozhat Varsó Brüsszellel szembeni védelmének.

Az írás eredetileg a Tűzfalcsoport blogján jelent meg, amelyet ide kattintva érthetnek el.