Felhorgadt a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége, miután a kormány az intézmény kutatási-fejlesztési forrásainak felügyeletét az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatáskörébe szándékozik utalni. Az egykor gróf Széchenyi István felajánlása nyomán létrejött tudós testületet ma irányító Lovász László és vezetőségi társai a törvénymódosítási tervezet visszavonását követelik, mondván, az csökkenti az Akadémia függetlenségét.

Fotó: Shutterstock.com/Horváth Botond

Ha valóban így van, az felettébb üdvös és helyes. Épp ideje rendet vágni a Magyar Tudományos Akadémián, mely jelentős részben – legalábbis a társadalomtudományok vonatkozásában – a balliberális ideológia egyik utolsó, makacs végvára. Ez az intézmény mindmáig tagjai sorában tudja a szabadkőművesből az 1919-es magyarországi vörösterror helyettes közoktatásügyi népbiztosává lett, az első magyarországi kommün Vörös Hadserege 5. hadosztályának politikai kommisszárjaként nyolc katonát kivégeztető Lukács Györgyöt. Sőt, nagy becsben tartja ennek a szellemtörténetben teljességgel jelentéktelen kommunista gyilkosnak a hagyatékát, melynek külön állandó kiállítást szentelnek, miközben az 1946-os koncepciós perben háborús bűnösként elítélt, 2015-ben a hamis vádak alól jogerősen fölmentett tudós történészt és jeles kultúrpolitikust, az MTA tagjainak sorából jogsértően kizárt Hóman Bálintot továbbra sem hajlandó rehabilitálni. Gyalázat az is, hogy az Akadémia 1936 és 1944 közti elnökét, József főherceget és a katyni vérengzés valós történetét feltáró Orsós Ferenc patológus professzort sem fogadta vissza tagjai sorába. Ezzel a tudós testület nem csak a történelemhamisítást és a justizmordot legitimálja, hanem szembehelyezkedik az Alaptörvénnyel is, mely egyértelműen kimondja, hogy 1944. március 19. és 1990. május 2. között interregnum volt. Ebből pedig az is következik, hogy az ezen időszakban hozott döntések nem lehetnek joghatályosak.

A Magyar Tudományos Akadémia a magyar tudományosság és közművelődés, a tudatformálás fontos, megkerülhetetlen intézménye, ezért a nemzetépítő államnak fokozott figyelemmel kell követni tevékenységét. Az ideológiai indíttatású magyarellenes kettős mérce méltatlan az MTA-hoz. Ezért ezen intézményben is ideje elkezdeni és véghezvinni a rendszerváltást, felszámolva a tudományos függetlenség mögé bújó balliberális fészkeket.