Sermer Ádámot, a Magyar Liberális Párt ügyvivőjét hallhattuk ma reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A régi nótát fújta, bár egy kicsit új hangszerelésben. Pártja már többször követelte a drogok, konkrétan a marihuána magyarországi liberalizációját. Sermer bejelentette, hogy továbbra sem mondanak le szándékukról, és immár egy országgyűlési határozati javaslat formájában indítanak „rohamot” a nagy cél érdekében.

Fotó: ShutterStock

Az ügyvivő szavaiban azért megmutatkoztak a liberális politika legjellemzőbb elemei. Például a képmutatás. Az MLP ugyanis most nem a „füves partik” kalandot, bódulatot kereső közönségéért lép fel, hanem „a betegekért”. És mindenki lehet beteg, mindenki lehet depressziós, mindenki lehet epilepsziás, mindenkinek lehetnek idegrendszeri bántalmai és így tovább, s ha az állam nem engedi a kannabisz orvosi felhasználását, akkor megakadályozza a szerencsétlen emberek gyógyulását is.

A másik jellemző liberális elem, az arrogancia is ott volt Sermer szavaiban. Magyarul: minden kutatót és kutatást korszerűtlennek, maradinak, elavultnak tartott, amely a marihuánafogyasztás súlyos veszélyeire, visszafordíthatatlan agyi, idegrendszeri következményeire hívta fel a figyelmet. Csak azok számítanak tehát hiteles tudományos figurának, akik igenlik a kannabisz orvosi felhasználását és direkt fogyasztását.

A harmadik elem a cinizmus volt, Sermer Ádám szerint ugyanis az állam jelentős bevételekről mond le, ha nem engedi a marihuána szabad forgalmazását. És ha tiltja a kannabisz fogyasztását, akkor tiltania kellene a kávé, az alkohol fogyasztását, valamint a dohánytermékek árusítását is.

Az, hogy a marihuána valóban kapudrog lenne, amely a súlyosabb szerek felé tereli fogyasztóit, Semer szerint tévhit. Az, hogy ahol megengedték a kannabisz orvosi felhasználását az Egyesült Államokban, ott ugrásszerűen megnőtt a keményebb drogok használata is, nem téma.

A modern liberalizmus világszerte terjeszti azt a nézetet is, amely szerint a marihuána liberalizációja csökkenti az erőszakos bűncselekmények számát, már csak azért is, mert kiveszi a fű terjesztését az alvilági bandák kezéből. Úgy tesznek, mintha nem tudnák, hogy az alvilág nem vonulna ki a legálissá tett drogpiacról sem. Csak átlépne a terjesztés területéről a termelés és a feldolgozás világszintű koordinációjába. Fölös pénzét pedig az immár igencsak jól jövedelmező embercsempészetbe forgatná tovább. Nem a távoli jövőről van szó, a folyamat már elkezdődött.