Árpád fejedelmet a kukába hajítják, helyére Göncz Árpád kerül a budapesti 3-as metró felújítása örvén. Nem, ez nem egy rossz vicc. A főváros XIII. kerületének szocialista polgármestere, Tóth József kezdeményezésére az Árpád híd megállót a jövőben Göncz Árpád városközpontnak fogják hívni, miután 2016-ban a kerületnek azt a részét már elnevezték az egykori köztársasági elnökről.

E cinikus és vérlázító döntéssel ismét szembeköpték a nemzetet. Egy könnyed csuklómozdulattal törlik a dicső magyar fejedelmet, hogy helyébe ültessék a valódi rendszerváltás elszabotálásának egyik főbűnösét, a magyarellenes SZDSZ által joystickkal irányított paktumállamfőt, aki a nyílt hazaárulástól sem riadt vissza, ha pártja érdekei úgy kívánták. A második világháború idején a megszálló szovjet hadsereggel paktáló zászlóaljban partizánkodó, államfőként a trianoni országcsonkítás fölött örvendező Göncz emléke méltatlan a megörökítésre, nevét a jövőben megírandó hiteles történelemkönyvek a magyar történelem kártevőinek sorában említik majd. A nemzet lelki gyógyulásának érdekében hagyni kell, hogy a feledés homálya boruljon erre az ártalmas politikai szélhámosra.

És ha már itt tartunk, ugyanez vonatkozik más kártékony baloldaliakra is. Örvendetes, hogy annyi évtized után történelmünk legócskább hazaárulója, Károlyi Mihály szobrát végre eltakarították a nemzet főteréről; ugyanígy kellene cselekedni, tisztogatni más hasonszőrűek esetében is. Szégyen, hogy Buda egyik fontos utcája még mindig az 1871-es párizsi kommunista lázadásban főbűnös Frankel Leó nevét viseli ahelyett, hogy visszakapta volna méltó régi elnevezését, jeles uralkodónk, Zsigmond király emlékét megörökítve. Ugyancsak botrányos, hogy a gróf Tisza István miniszterelnök ellen merényletet tervező, a gyilkosságot személyesen elkövetni szándékozó szélsőbaloldali ideológus, Szabó Ervin neve fémjelezheti a főváros legfontosabb könyvtárhálózatát.

Minden közösség lelki-szellemi állapotának fontos tükre, hogy kikről nevez el közterületeket, kiknek állít szobrokat. Göncznek és a hasonló kártevőknek nem jár emlékállítás. Úgy tűnik, Budapest e tekintetben továbbra is történelmi feladatok előtt áll.