Nőszervezetekkel az abortuszért

Európában Soros György (és alapítványa, az Open Society Institute) főleg nőjogi szervezetek finanszírozásával venné fel a harcot a művi terhességmegszakítás liberalizálásáért. A DCLeaks.com oldalon nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján, az amerikai milliárdos fő „célpontjai” Írország és a mostanában szigorítani szándékozó Lengyelország, de a 2019-ig szóló hároméves tervben szerepelnek Európában kívüli országok is szép számmal: így az Amerikának legnagyobb gondot okozó Mexikó mellett Nigéria, Zambia vagy Tanzánia. A Forbes ranglistája alapján Amerika 16. leggazdagabb személyének számító, magyar származású milliárdost főleg a nyolcadik ír alkotmány-kiegészítés zavarja, amely védi a meg nem születettek élethez való jogát, és azt egyik fő stratégiai céljaként hatálytalanítaná. Bőkezű támogatója az „anti-élet csoportoknak”, legyenek azok tevékenységei abortusszal vagy eutanáziával kapcsolatosak. (George Soros May Spend Millions to Overturn Pro-Life Laws in Ireland and Legalize Abortions, lifenews.com, 2016. augusztus 19.)

Uniós körkép

A számok egyértelműen azt mutatják, hogy Európában az abortusz hívei állnak nyerésre. Az Európai Unió 28 tagállama közül egyedül Máltán tilos az abortusz minden kivétel nélkül (még akkor is, ha a magzat életképtelen). Alapesetben illegális Írországban és Lengyelországban is. A lengyeleknél akkor megengedett, ha a gyermek megszületése a nő életét, egészségét veszélyezteti, az illető nemi erőszak áldozata lett, vagy a magzat várhatóan fejlődési rendellenességekkel jönne világra (a mostanában tervbe vett teljes abortusztilalmat szabályozó törvényt még nem fogadták el). Az ír szabályozás a mostani lengyeltől annyiban különbözik, hogy a megengedő kivételek között nem szerepel a nemi erőszak. A brit, a finn és a ciprusi szabályozás lényege az, hogy nem kivételként kezel bizonyos eseteket, hanem eleve legálisnak, törvényesnek mondja ki az abortuszt az anyai élet és egészség, mentális egészség veszélyeztetése, nemi erőszak vagy fejlődési rendellenességek esetén.

Forrás: 2013-as ENSZ-jelentés az abortusz jogi szabályozásáról

Liberális túltengés – Jogi abortusz férfiaknak?

A fenti néhány kivételt leszámítva, Európában alapvetően liberális szemlélet érvényesül, vagyis a terhesség kérésre megszakítható a terhességi időszak meghatározott időtartamáig (legfeljebb amíg ez fiziológiai tekintetben időszerű). A svéd Liberális Párt odáig ment, hogy egy javaslattal a férfiaknak is lehetőséget adna „jogi abortuszra” a nemi egyenlőség szellemében: vagyis a nő terhességének 18. hetéig lemondhatnak apai jogaikról és kötelességeikről, és nem kötelezhetők a megszületendő gyermek eltartására. (Fathers will be able to choose a `legal abortion` up until the 18th week of pregnancy which would cut any lawful responsibilities for the child under Swedish Liberal proposal, dailymail.co.uk, 2016. március 4.)

Közel húszmillió dollár Soroséktól Amerika fő abortuszklinikájának

Az amerikai Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) nevű szervezet, az Egyesült Államok legkiterjedtebb abortuszklinika-hálózata 2010–13 között összesen 18,4 millió dollárt kapott a Soros György elnökölte Open Society Institute-tól, amivel a Soros-alapítvány a szervezet harmadik legbőkezűbb adományozójának bizonyult. Az adományt kifejezetten az USA déli és délkeleti régióira fókuszálva juttatták Sorosék, vagyis a bevándorlás által leginkább érintett térségekről van szó. Nem mellesleg, a Planned Parenthood volt az egyik leghangosabb tiltakozó, amikor Trump elnök bejelentette, hogy el akarja zárni az állami pénzcsapot a magzatgyilkosságokat lehetővé tévő klinikák elől. (Planned Parenthood`s Biggest Donors Gave $374 Million in Four Years, newsbusters.org, 2015. július 31.)

Az eredeti írás a Tűzfalcsoport blogoldalán olvasható