Na ugye – mondhatná most Donald Trump, és minden oka meglenne az elégedettségre, ugyanis látványosan megvalósult az egyik kampányígérete, az illegális bevándorlás visszaszorítása. A számok ugyanis azt mondják, hogy hatvan százalékkal kevesebb határsértőt fogtak meg a határon február és május között, mint korábban.

Fotó: MTI/EPA

Pedig a kampány során meghirdetett falnak még az alapjait sem rakták le a mexikói határon, az elnök bevándorlással kapcsolatos intézkedéseit pedig erőnek erejével igyekszik megfúrni a demokrata elit és a média, jó példa erre a „Travel ban”-ként emlegetett beutazási tilalom blokkolása.

Adja magát a kérdés, hogy akkor miként sikerült kevesebb mint a felére visszaszorítani a többségében közép- és dél-amerikai országokból beözönlő illegális bevándorlók számát? A válasz egyszerű: Trump elnök kirakta a „megtelt táblát”, azaz a korábbi támogató, ezáltal ösztönző gyakorlattal szembefordulva elrendelte, hogy komolyabban lépjenek fel a hatóságok az országban papírok nélkül élő illegális bevándorlókkal szemben, illetve toloncolják ki az elfogottakat.

Az elnöki intézkedésnek gyorsan híre ment, részben a hápogó liberális médiának köszönhetően, mára pedig bebizonyosodott, hogy meg is hozta a hatását. Sokan ugyanis eleve el sem indulnak az USA felé, mivel jól tudják, hogy most már benne van a pakliban a kitoloncolás, és úgy már nem akarják kicsengetni az embercsempészek által elkért, gyakran tízezer dollárnál is magasabb viteldíjat, hogy akár egy hét után kiakolbólíthatják őket.

Tanulságos ez a hatvanszázalékos visszaesés Európa számára, elvégre itt éppen a fordítottját láthattuk két évvel ezelőtt, amikor a merkeli meghívásra durván megugrott a január elsején született szír háborús menekültek száma. Persze itt is sem tombol már a Willkommenskultur, sőt német és francia fegyveresek már Észak-Afrikában vetnének gátat a migránsáradatnak, a politikusoknak pedig úgy hiányzik újabb egymillió migráns, mint koporsóra napfénytető. De már nem szabadulnak korábban hirdetett eszméik verméből, amelyre a befogadást erőltető fősodratú média és a bevándorlókat minden eszközzel támogató civil szervezetek hálózata csapta rá a fedelet.

Annak az esélye, hogy Angela Merkel vagy Emmanuel Macron a közeljövőben olyan nyíltan álljon ki az illegális bevándorlás ellen, mint az Egyesült Államok elnöke tette, egyelőre a nullával egyenlő. A jelenleg fű alatt futó, vagy sunyi módon az embercsempészek elleni harcként aposztrofált műveletek pedig éppen azt nem érik el, és nem is fogják, hogy ne induljanak útnak a migránsok. Ehhez azt kellene tudatosítani bennük, hogy a garantált jólét helyett a kitoloncolás vár rájuk, amint kiszállnak az embercsempészek lélekvesztőiből vagy a civil szervezetek hajóiból. Emellett természetesen lehet és kell is támogatni például a líbiai parti őrséget, és hasznos a Törökországgal kötött paktum is, ugyanakkor egyértelmű a mexikói határ üzenete: a határozott kiállást nem lehet megspórolni.