Ahogy Virág elvtárs mondta Pelikán József gátőrnek a Tanú című magyar film egyik jelenetében az imperialistákra célozva: „nem szeretnék most a helyükben lenni”.

Az elmúlt hónapok sorozatos népszavazási kezdeményezéseit látva én pedig azt mondom: nem lennék a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének helyében. Prof. Dr. Patyi András és a testület többi tagja az elmúlt hónapokban már a sokadik hozzá elkutatott referendumos kérdéssel kénytelen foglalkozni. A témákat látva, számomra legtöbbjük olyan, amely a hétköznapi embereknek érhetetlen és értelmezhetetlen. Persze tartalmi szempontból a kérdéseket ilyenkor is vizsgálni kell, nem kis munkát adva ezzel az NVB-nek.

Itt van például az LMP esete. A momentumosok sikerén felbuzdulva március elején ez a Schiffer András nélkül egészen elveszettnek tűnő zöldpárt valóságos kérdéscunamival árasztotta el a Nemzeti Választási Bizottságot. Az LMP Paks 2 megépítéséről szeretett volna referendumot tartani. Repkedtek is a kérdések, hol magánemberként, hol pedig Ungár Péter LMP-elnökségi tag által benyújtva. Végül a párbeszédes Jávor Benedek tűnt fel ismét a színen, aki olyan görcsösen ragaszkodik a referendumhoz, hogy a korábban megbukott népszavazási kezdeményezése ellenére nem átallott újabb kérdést benyújtani.

Csakhogy nem jött össze a dolog. A Nemzeti Választási Bizottság a napokban elutasította az összes Paks 2 megépítéséről szóló kérdést. A testület szerint a kérdések nem egyértelműek és/vagy túlmutatnak a népszavazás hároméves „kötőerején”. Szél Bernadettéknek tehát újabb ötlettel kell előállniuk annak érdekében, hogy az „álságos” atomenergia helyett a szerintük csodákra képes megújulók biztosítsák hosszú távon Magyarország villamosenergia-ellátását.

Sokáig viszont nem kell aggódnunk, hogy népszavazási kezdeményezés nélkül maradunk. Merthogy a többük esetében balliberális felmenőkkel/kötődéssel büszkélkedő Momentum Mozgalom vezéregyéniségei a NOlimpia után újfent a tettek mezejére léptek. A nemrég párttá alakuló társaság ezúttal a CEU ügyében szeretne referendumot. A momentumosok állítják, ők nemzeti ügynek tartják a felsőoktatást, ezért országos népszavazással készülnek megakadályozni a CEU „ellehetetlenítését”. Úgy hírlik, összesen hat kérdést is beadnak majd az ügyben.

De nem is Momentumról lenne szó, ha itt véget érne a történet: a párt az urnákhoz szólítaná az embereket azért is, hogy a mindenkori magyar miniszterelnök – hasonlóan az Amerikai Egyesült Államok elnökéhez – legfeljebb két cikluson keresztül tölthesse csak be a posztját.

És hogy miért van erre szükség? A képlet egyszerű: ha ez megvalósulna, Orbán Viktor nem lehetne jövőre miniszterelnök-jelölt. Programok nélkül és igazi megmérettetés helyett a Momentum így buktatná meg a magyar miniszterelnököt. Szánalmas.

Persze a feltett kérdéseket előbb még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak kell jóváhagynia, majd benyújtják a Nemzeti Választási Irodához. Ha ott zöld utat kap a kezdeményezés, a Nemzeti Választási Bizottság fogja a végső döntést meghozni.

Én pedig többek között ezért sem szeretnék az NVB elnökének helyében lenni.