Új fordulatot vett a CEU-botrány. A baloldali sajtó Kovács Zoltán kormányszóvivőt támadja, aki a Közép-Európai Egyetemen szerezte (egyik) diplomáját, majd ott is doktorált a 2000-es években. A szemfüles riporter kiderítette, hogy magyar diplomát nem adhatott ki az egyetem akkor, mikor a kormányszóvivő elvégezte a mesterszakot, hiszen akkor még az intézmény nem rendelkezett hazai akkreditációval. Az amerikai diploma hitelessége is megkérdőjelezhető, hiszen New York államban nem működött Central European University néven felsőoktatási intézmény.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A kormányszóvivőt meglepte a nem várt fordulat. Eszébe sem jutott, hogy akkor őt bizony átverték. Diákként ugyanis ő nem tudhatta, hogy az egyetemi épület, a neves professzorok által levezényelt vizsgaidőszakokkal együtt mind-mind átverés, szemfényvesztés. Kicsit hasonló Rejtő Jenő által kitalált Igorihoz. Mondhatnánk persze, hogy az ő baja, ha bedőlt az átverésnek. Vélhetően sok ezer volt növendék jár hasonló cipőben, most főhet a fejük.

De más megoldás is létezik a bajra.

Búsulás helyett érdemes lenne egy büntetőfeljelentés mellett kártérítési pert indítani egy amerikai bíróságon, hiszen George Soros emberek százait bolondította azzal, hogy neki van amerikai egyeteme, ami diplomát adhat ki. A kárvallottak akár pertársaságot is alakíthatnának. A nyilvánvaló megtévesztés miatti kártérítés pedig vélhetően nem lenne kis összeg. Hiszen a csalás miatt karrierek omolhatnak össze világszerte.

Az ítélet és az ügyvédi díj leszurkolása után vélhetően még maradna annyi pénze a szóvivőnek, hogy hátralévő életét a Bahamákon töltse luxuskörülmények közepette. Mert ha az USA-ban valóban függetlenek a bíróságok, akkor nem kukoricáznak egy csalóval, amely ráadásul rombolja a nagynevű amerikai egyetemek hitelét is.