| Világ
| Sport
Lapszám

Rovat

2009-38 Műhely
Csere Zsuzsa

„A recesszió végére Magyarország költségvetése lehet az egyik legerősebb a világon […], várhatóan nálunk lesz a leggyorsabb ipari növekedés a régióban […], Magyarországon lehet elsőként euró a régiós országok közül.”

2009-38 Műhely
Csere Zsuzsa

Segély, szociális kártya, közmunka, kisebbség… Ezek a szavak naponta elhangzanak a magyar médiumokban. Sokan már átsiklanak felettük, mások viszont homlokráncolva elgondolkodnak a fogalmakon. Segély, segítség a rászorulóknak, szegényeknek, ez eddig rendben is van, de a másik oldalon ott vagyunk mi, adófizetők, akik a segélyt megteremtik. Ez pedig jogot ad arra, hogy kicsit elfilozofáljunk ezen a kérdésen.

2009-38 Magyarország
Csere Zsuzsa

Kalapáccsal hasba. Edelény polgármestere szerint egyes anyák Borsodban a nagyobb állami támogatásokra várva ártanak magzataiknak. Moldova György könyvének egyik interjúalanya azt állítja, Miskolcon magasabb támogatásért ütögetik a terhes asszonyok hasát, abban a reményben, hogy idióta születik.

2009-38 Magyarország
Csere Zsuzsa

Eladni, elherdálni, elkótyavetyélni: a szocialista–szabad demokrata kormányzás évei szinte csak erről szóltak. A változás első jeleként Pécs városa most történelmet ír: visszavásárolja a vízmű külföldi üzletrészét a franciáktól.

2009-38 Magyarország
Csere Zsuzsa

A tanévkezdés az idén is jelentős terheket ró a gyermekes családokra. Az ingyenesnek nevezett közoktatás évi hatvanmilliárd forintjába kerül a szülőknek. Összeállításunkból kiderül, az egyre jobban ellehetetlenülő családi költségvetésből mennyit kell kigazdálkodni tanévkezdéskor az úgymond ingyenes oktatásra.

2009-38 Magyarország
Csere Zsuzsa

Amíg a H1N1-vírusról szóló híradások a halálos esetekre fókuszálnak, addig naponta ezrek épülnek fel a betegségből, egy-két nap alatt. Valóban egy súlyos megbetegedést okozó világjárvány küszöbén állunk, vagy csak az új influenza elleni oltóanyagot előállító gyógyszergyártó cégek szeretnének meggazdagodni, esetleg valami másról van szó?

2009-38 Magyarország
Csere Zsuzsa

„Többen tekerünk, többet akarunk”. Ez a jelszava az idei autómentes napon, szeptember 22-én rendezett Critical Mass kerékpáros felvonulásnak, amely egy demonstratív megmozdulással indult. A Demokrata megkérdezte Kürti Gábor szervezőtől, miért lakatolták körbe a Városházát kerékpárokkal.

2009-38 Magyarország
Csere Zsuzsa

Ha civilizációnk csak úgy képes növekedni vagy terjeszkedni, ha saját létalapjait emészti fel, akkor az nem fejlődés, hanem hanyatlás – mondta a Demokratának Lányi András, az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatója, az Élőlánc Magyarországért ökopárt alapító tagja.

2009-38 Magyarország
Csere Zsuzsa

Úgy tűnik, hogy a magyar műemlékvédelem végnapjait éli. A pusztulás szélén álló, évszázados kastélyok, templomok, várak felújítására nincs pénze az államnak. Vagy mégis? A Demokrata sajátos kettősséget tapasztalt.

2009-38 Világ
Csere Zsuzsa

„Én szabad vagyok, hazám még mindig fogoly!” Ezekkel a szavakkal kezdte szabadulása után egyik első interjúját Muntadar al-Zaidi az al-Baghdadijja TV fiatal újságírója. Al-Zaidi volt az, aki az elnökként utoljára Irakba látogató George Bush sajtótájékoztatóján dühös kiáltással az amerikai államfőhöz vágta cipőjét. Kétség sem fér hozzá: bátorsága és hősiessége minden tiszteletet megérdemel. A biztonságiak akár le is lőhették volna, mikor lábbelijét az amerikai elnök felé hajította. Amint azonban lenni szokott, a hatalmi érdekek még a legtisztább tetteket is beárnyékolják. A politika még al-Zaidi cipőjébe is belebújt.

2009-38 Zöld jövő
Csere Zsuzsa

Három évtizede nem épült vízerőmű Magyarországon. Az új, kenyeri létesítményt egyéves próbaüzem után, nyár végén adták át. Az eredmény példaértékű, de kérdéses, hogy lesz-e folytatás. Bár hazánk az átfolyó vizek országa, a vízenergia kiaknázása rossz emlékekkel terhelt.

2009-38 Zöld jövő
Csere Zsuzsa

Meg kell változtatni az állam és a piac kapcsolatát. A szabadpiac nem önszabályozó, nem képes biztonságos gazdasági környezetet teremteni – állítja Jávor Benedek, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, az ökológiai politika elveit képviselő Lehet Más a Politika! választmányi tagja, akivel a demokratikus intézmények válságáról és a zöldek előretöréséről beszélgettünk.

Digitalstand17


Békemenetmentsver
Eseménynaptár
<
>
<
>