| Világ
| Sport
Lapszám

Rovat

2009-38 Zöld jövő
Csere Zsuzsa

Három évtizede nem épült vízerőmű Magyarországon. Az új, kenyeri létesítményt egyéves próbaüzem után, nyár végén adták át. Az eredmény példaértékű, de kérdéses, hogy lesz-e folytatás. Bár hazánk az átfolyó vizek országa, a vízenergia kiaknázása rossz emlékekkel terhelt.

2009-38 Zöld jövő
Csere Zsuzsa

Meg kell változtatni az állam és a piac kapcsolatát. A szabadpiac nem önszabályozó, nem képes biztonságos gazdasági környezetet teremteni – állítja Jávor Benedek, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, az ökológiai politika elveit képviselő Lehet Más a Politika! választmányi tagja, akivel a demokratikus intézmények válságáról és a zöldek előretöréséről beszélgettünk.

2009-38 Magyar Örökség
Csere Zsuzsa

Kormányaink időnként felvetik a „családi gazdaság” megszervezésének gondolatát. Úgy tesznek, mintha nem tudnák, hogy Magyarországon voltak a legklasszikusabb értelemben vett családi gazdaságok – a tanyák.

2009-38 Műhely
Csere Zsuzsa

A tanítás szüneteltetése az iskolákban, a távmunkavégzés általánossá tétele, az egyéni mozgásszabadság korlátozása, a társasági tevékenységek felfüggesztése, a lakosság felhívása élelmiszer- és vízkészletezésre és persze tömeges védőoltás – a sertésinfluenza ürügyén ilyen és hasonló intézkedések megtételére készülnek a hatóságok számos nyugati országban, köztük az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Belgiumban és Görögországban is.

2009-38 Műhely
Csere Zsuzsa

Persze a baloldaliak. Politikusok és média-propagandisták. Észrevették-e, hogy a többségük igazgató? Például a vállig lógó, loknizott hajú Magyar Kornélia (aki mint nő, érdekes jelenség) köztük a legsokoldalúbb. Közönséges zseni, saját – szerény – bevallása szerint. Professzionális borszakértő is, amit a baloldali gagyirádióban úgy nyafogtak elő beszélgető társnőjével előkelősködve: hogy „sommelier”. E francia szó pincemestert, borfiút jelent. A „borlány” helyesen sommeliére.

2009-38 Műhely
Csere Zsuzsa

Csak néhány szemtanú vallomása (őket később a rendőrség – igénybe véve az NBH segítségét – rémhírterjesztés vádjával letartóztatta, meztelenre vetkőztette és a külső sötétségre vetette) áll rendelkezésünkre arról, hogy a kormány – megfogadva sokak tanácsát – elsüllyedt a föld alá. A Kelenföldi pályaudvarnál lévő munkagödörnél történt: először csak Gyurcsány tűnt el a feleségével, aztán sorra a többiek.

2009-38 Műhely
Csere Zsuzsa

A tekintélyen gondolkodtam mint olyanon. Mármint azon, amit meghagytak belőle, az elmúlt évszázad korlátledöntései, meg „mindenki egyenlő”-je után. A szellemi méreg útjára bocsátói szándékosan tették, efelől semmi kétség, de vajon a benne részt vevő sok hasznos idióta tudja-e, mit csinál? Hogy hosszú távon önön létének alapját semmisíti meg. Mert hierarchia nélkül nincs közösség, nincs létezés, tudniillik tudás, tapasztalat, életkor, illetve fizikai erő és egészség fordítottan arányos.

2009-38 Műhely
Csere Zsuzsa

A darázscsípett férfitól a brazíliai zselés új halfajtán át az istállótűzig minden szórakoztató hírtípus szerepelt a magyar televíziók híradóiban vasárnap este, csak az nem, hogy szinte polgárháborús hangulat alakult ki – ismét – egy Pest megyei településen, Galgagyörkön.

2009-38 Levelezés
Csere Zsuzsa

Nyelvtörvény

A bratislavai Pozsonyban a minap még az volt a fő gond, hogyan kényszerítsék a hároméves magyar gyerekeket már az óvodában az egyedül üdvözítő nemzetállamnyelvre. A civilizáció és a világgazdaság ugyan zuhan, de boldog országot ilyesmi nem zavar. Annál inkább sérti az érzékenységét és méltóságát a magyar nyelv puszta léte is, nemhogy a használata. Frissen meg is alkották ellene a legújabb nyelvgyűlölettörvényt, a kisantant országok régi vágyát.

2009-38 Kultúra
Csere Zsuzsa

„Ha kirúgnak az ajtón, menj be az ablakon” – a divattervező élete nem csak selyem és bársony, érzékenység és művészet. Az új generáció tagjai – készítsenek bár egyedi, divatos modelleket vagy időtálló, különleges „ruhaszobrokat” – pontosan tudják: ebben a szakmában a tehetség még semmi.

2009-38 Kultúra
Csere Zsuzsa

Téves az a nézet, hogy a divatnak csak a külsőségekhez van köze. A divat ugyanis az egyén és a társadalom viszonyát fejezi ki – állítja Zsolt Péter szociológus, a Divatszociológia című kötet szerzője.

2009-38 Tudomány
Csere Zsuzsa

Kevés olyan téma van a biológiában, amelyik oly sokszor kerül a kutatás fókuszába, mint az emberré válás. Sokan hiszik, hogy ez már a szó szoros értelmében „lerágott csont”, okos kutatók rég megoldották az emberiség származását érintő kérdéseket.

Digitalstand16


Békemenetmentsver
Eseménynaptár
<
>
<
>