| Világ
| Sport
Lapszám

Rovat

2009-41 Kultúra
Csere Zsuzsa

Utolsó jelentés Annáról címmel Kéthly Annáról forgatott filmet Mészáros Márta, a sztálinizmusról szóló alapfilmek közt számon tartott Napló-sorozat és A temetetlen halott rendezője. A Kossuth-díjas rendezővel az Eszenyi Enikő által játszott politikusnőről és a hetvenes évek hazugságokkal teli világáról beszélgettünk.

2009-41 Kultúra
Csere Zsuzsa

A román születésű német írónő, Herta Müller kapta az idei irodalmi Nobel-díjat. Pikáns, hogy a díj Romániának kellemetlen, hiszen az ott élő kisebbségek sorsa most a nemzetközi figyelem középpontjába kerül.

2009-41 Kultúra
Csere Zsuzsa

Húsz év zenélés után adta ki első szólóalbumát The Cracks Are Showing címmel. A Hrutka Róberttel közösen írt It’s your life dallal ismertté vált, ír származású zenésszel, Jamie Winchesterrel a zeneipar átalakulásáról, az írek és a magyarok közti hasonlóságokról beszélgettünk.

2009-41 Kultúra
Csere Zsuzsa

Andrzej Stasiuk, a mai lengyel írógeneráció egyik legismertebb képviselője különös hangvételű úti- és esszékönyveiről vált ismertté hazánkban. Most megjelent regényének bemutatója alkalmából a budapesti Lengyel Intézet vendége volt.

2009-41 Kultúra
Csere Zsuzsa

A fazekasság az egyik legősibb mesterség, legalább tízezer évre vezethető vissza. Valószínűleg a mezőgazdaság kialakulásával kezdődik története, hiszen a növénytermesztés és az állattenyésztés tárolást igénylő ételtöbbletet eredményez.

2009-41 Arckép
Csere Zsuzsa

Harminckét éve él beültetett idegen vesével, amely egy gyerekkori betegségének késői következménye.

2009-41 Kultúra
Csere Zsuzsa

FILM - Tele lélekkel

Nora Ephront láttuk már bájos és jól működő (A szerelem hálójában) komédiát készíteni, most mindenesetre olyan témához nyúlt, ami mellett a mozinézők vagy inkább blogírók tömegei nem mennek el szó nélkül. A gasztroblogírás ugyanis szerte a világon önálló életre kelt, a bloggerekből végül szakácskönyvszerzők, ételfotósok, gasztronómiai szakemberek lesznek.

2009-40 Egy hét
Csere Zsuzsa

A hír tökéletesen kifejező: soron kívüli vizsgálatot rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány, mert feljelentés érkezett, hogy egy rendőr járőrpár egyik tagja bántalmazott három fiút a budapesti Nagymező utcában, mivel azok mellettük elhaladva gúnyosan azt mondták nekik, sün, sün.

2009-40 Magyarország
Csere Zsuzsa

Komoly tiltakozások után s csúsztatott kifizetéssel, de megkapták a követelt 25 milliárd forintot a kórházak. Ezzel együtt az elmúlt években az intézményeknek szánt pénzek értéke 30 százalékkal csökkent, s a több tízmilliárdos hiánnyal küszködő rendszer működőképessége határát feszegeti. A most elodázott problémák jövőre robbanással fenyegetnek.

2009-40 Magyarország
Csere Zsuzsa

A neoliberális felfogás által diktált gazdasági kényszerek miatt lassan maga az ember jelenti majd a kiküszöbölendő problémát, holott őt kéne szolgálni az egész rendszernek, melynek teljes átalakítása legalább tíz évet vesz igénybe, hosszú távú hatásai pedig csak 50-60 év múlva jelentkeznek – mondta a Demokratának dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

2009-40 Magyarország
Csere Zsuzsa

Csőd felé tartanak a kórházak. A gyógyító intézményekben a kíméletlen kormányzati elvonások következtében egyre halmozódnak a kifizetetlen számlák, s a szakemberhiány is egyre több gondot okoz, ez pedig végső soron az ellátás minőségét veszélyezteti. A Demokrata kórlapot készített.

2009-40 Magyarország
Csere Zsuzsa

Van egy óriási szalmakazal, benne sok-sok tűvel. Időnként beletúrnak a kazalba, és sietve megállapítják, nem találtak benne fejszét. Nem tévedés, fejszét. A tűt ugyanis nem is keresik. Így lehetne röviden jellemezni a szűrővizsgálatok hatékonyságát.

Digitalstand16


Békemenetmentsver
Eseménynaptár
<
>
<
>