| Világ
| Sport
Lapszám

Rovat

2009-42 Kultúra
Csere Zsuzsa

ZENE - Újragondolva

A meglehetősen friss, még szinte meleg, Root Of All Evil album különleges kiadványként könyvelhető el a zenekar diszkográfiájában. Az teszi speciálissá, hogy az első három korong (Black Earth, Stigmata és a Burning Bridges) legjobbjait vették fel újra. A Black Earth ’96-os megjelenése óta jelentősen átalakult a zenekar, így az újdonság erejével hat, hogy Johan Liiva helyett most a régi dalokban is Angela Gossow olykor fülrepesztő hörgéseit és visításait hallhatjuk.

2009-42 Jeles napok
Csere Zsuzsa

Jószágtartó gazdák és pásztorok patrónusa Szent Vendel, október 20-án emlékeznek meg róla. Szobrait utak szélére, legelőkre állították, hogy védelmét kérjék a jószágra.

2009-41 Egy hét
Csere Zsuzsa

Az Index.hu hírportál vidám cikkben köszöntötte az amerikai elnököt abból az alkalomból, hogy a magyaros keresztnevű Barack Obama a Nobel-békedíj mellett a Mr. Univerzum, a világ legjobb festője és a sakkvilágbajnoki címet is elnyerte.

2009-41 Magyarország
Csere Zsuzsa

Mintegy tízezren gyűltek össze múlt héten szombaton a budapesti Kossuth téren, hogy tiltakozzanak a Bajnai-csomag önkormányzatokat sújtó intézkedései ellen. A rendezvény főszónoka, Kósa Lajos debreceni polgármester azt mondta, a kormányzat nem válságot kezel, hanem felszámol.

2009-41 Magyarország
Csere Zsuzsa

Cigánymenet indult Jászladányból Budapestre, Sólyom László köztársasági elnökhöz. A demonstráció a cigányság részéről teljes érdektelenségbe fulladt. A nyolcnapos, százhúsz kilométeres távot csak öten teljesítették. A Demokrata egy szakaszon csatlakozott a gyaloglókhoz.

2009-41 Magyarország
Csere Zsuzsa

Rasszista támadás ért egy fiatalembert a budapesti Tavaszmező utcában. A támadók cigányok, az áldozat magyar. Sajnos ez meglehetősen gyakori eset, csakhogy most a rendőrség villámgyorsan elfogta a tetteseket, és a fajgyűlölő indíttatást is kendőzetlenül nyilvánosság elé tárták. Fordul a világ?

2009-41 Magyarország
Csere Zsuzsa

Öt-hat hónapon belül lehetnek eredményei a Fidesz által tervezett intézkedéseknek Varga Mihály szerint. A párt alelnöke azonban úgy véli, nem csupán csontvázakat a szekrényben, hanem egész tömegsírokat találhatnak majd.

2009-41 Magyarország
Csere Zsuzsa

Gombamód nőnek ki a földből a kis liberális és baloldali pártok, egyesületek és mozgalmak. A parlamenti küszöb fényévekre van, az egyszázalékos, még állami támogatással járó határvidék könnyebben megközelíthető. Az elszántság és a jobbító szándék óriási, a lakosság közönyéhez mérhető. Kopogtatócédulából márpedig sok kellene.

2009-41 Magyarország
Csere Zsuzsa

A világpremier címe H1N1, a tragikomédia a WHO rendezésében, a magyar egészségügyi kormányzat és a szakhatóságok közreműködésével Magyarországon 2009 őszén látható. A világsiker várhatóan elmarad.

2009-41 Műhely
Csere Zsuzsa

„Az MSZP nem javíthat helyzetén, ha nem lép fel igaza védelmében aktívabban, támadóbban. Ki kell kényszerítenie a Fideszt a puszta tagadásból, meg kell mutatnia: milyen veszélyekkel jár a gazdaságra, a társadalomra, a demokráciára és a nemzetre nézve, ha a jobboldal győz. Nem adhat többségi bizalmat olyan politikai erőnek, amely nem fedi föl, mit is akarnak tenni. Az MSZP-nek a demokrácia, a jogállam védelmezőjeként, a szociális biztonság őrzőjeként és a progresszív kulturális törekvések képviselőjeként kell megjelennie.” (Földes György: Az új helyzet és a szocialisták – Népszabadság, 2009. július 2.)

* * *

2009-41 Műhely
Csere Zsuzsa

Húsz évvel ezelőtt máig ható esemény történt Magyarországon: a hatalmon lévő állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt a jogfolytonosságot megtartva Magyar Szocialista Párttá alakult. Ezzel a magyar rendszerváltás már bekövetkezte előtt kisiklott. Létrejött egy olyan erő, amely a lakosság támogatásán kívül mindennel rendelkezett: vagyonnal, kapcsolatokkal, titkosszolgálattal, információkkal, olajozottan működő apparátussal.

2009-41 Műhely
Csere Zsuzsa

A német történelem legcsúfosabb vereségét szenvedte el a német Szociáldemokrata Párt, az SPD. Még egy héttel a választások után is szinte sokkos állapotban van a pártvezetés, és legyünk őszinték, nem is látnak kiutat a jelenlegi mélypontról. Döbbenten figyelik, ahogy Angela Merkel kancellár Kereszténydemokrata Pártja és koalíciós partnerei a Keresztényszocialista Párt (CSU) és a Szabad Demokrata Párt (FDP) máris beváltja választóinak tett ígéreteit.

Digitalstand16


Békemenetmentsver
Eseménynaptár
<
>
<
>