| Világ
| Sport
Lapszám

Rovat

2009-43 Műhely
Csere Zsuzsa

Hiába jött be a kormányfő, hiába krákogott és pislogott, egészen addig nem vette észre senki sem, hogy ott van, míg el nem engedett egy tucatnyi libát az ülésteremben.

2009-43 Műhely
Csere Zsuzsa

A kultúrrendőrség felállítását én már régen szorgalmazom, de sajnos sem én, sem híveim nem kerültek olyan pozícióba, hogy érvényt tudtak volna szerezni ennek a praktikus és közhasznú kezdeményezésnek.

2009-43 Műhely
Csere Zsuzsa

Immár második hete, hogy hallgatóimmal az egyetemen a XIX. század egyik legkiemelkedőbb politikatudományi munkájával, Eötvös József A XIX. század uralkodó eszméi és befolyásuk az államra című két kötetének megismerésével foglalkozunk. Eötvös 1852-ben írta művét emigrációban, telve 1848 rövid idejű miniszterségének, 1849 – általa esztelennek vélt – szabadságharcának, majd Világos és Arad tragédiájának tapasztalataival.

2009-43 Levelezés
Csere Zsuzsa

Rokoni viszony

Bajban ismerszik meg a barát – mondta Libajnai a költségvetés elfogadása kapcsán. Kérdés, hogy ezen költségvetés alapján ki van bajban? Véleményem szerint a nép, és ha a képviselők a nép érdekeit képviselnék, nem szavaznák meg ezt a minden területen népnyomorító költségvetést. Az igazi baj persze az, hogy az ország házában a vezetők a néptől távol vannak, nem hallják a nép hangját.

2009-43 Gazdaság
Csere Zsuzsa

Százezer fővel csökkent január óta Magyarországon a foglalkoztatottak száma. Valójában a versenyszférában ennél is többen, 162 ezren vesztették el állásukat, ám a költségvetési szektorban 50 ezerrel nőtt a létszám.

2009-43 Tudomány
Csere Zsuzsa

A Hold már az ókorban is izgatta az emberek fantáziáját, hiszen jól látható, felszíne szabad szemmel is tanulmányozható. A tudomány számára Galilei távcsöve – 1609 – nyitotta meg az utat állandó égi kísérőnk vizsgálatához.

2009-43 Kultúra
Csere Zsuzsa

Legendás indulás után, harminc évvel ezelőtt kezdte meg működését a Győri Balett. Ügyüknek az akkori balettvilág csillagát, Markó Ivánt, valamint Győr városát is sikerült megnyerni – mint kiderült, ez utóbbi igazán jó választás volt.

2009-43 Kultúra
Csere Zsuzsa

Vuk, Lúdas Matyi, Szaffi. E kedves figurái soknemzedéknyi gyerek kedvenceivé váltak. Múlt kedden, életének nyolcvanharmadik évében elhunyt a magyar animáció egyik legmeghatározóbb és legnépszerűbb alkotója, Dargay Attila.

2009-43 Kultúra
Csere Zsuzsa

Arcán a magukat rafináltnak vélők önelégült mosolyával kérdezte az egyik kereskedelmi tévécsatorna műsorvezetője az illetékesnek vélt politikus asszonyt: ha megkapják a határon túli magyarok a kettős állampolgárságot, akkor mennyibe kerül a tízmillió magyarnak a határon túli ötmillió? Emlékeznek még talán a kérdésekre – mennyibe kerül például a Világkiállítás, a Szent Korona országjáró körútja, az országimázs?

2009-43 Arckép
Csere Zsuzsa

Eddig 148 orgonaművet alkotott, mintegy ezeregyszáz oldalnyit, és ezzel a legtermékenyebb magyar orgona-zeneszerzőnek számít a zenetörténetben.

2009-43 Kultúra
Csere Zsuzsa

ZENE - Iránytű

Lemezről lemezre összetettebb, színesebb és izgalmasabb az Ismerős Arcok muzsikája, legújabb albumuk pedig alaposan meg is osztotta a zenekar rajongótáborát. Kétségtelen, hogy a felületes hallgató könnyen elvész a finom zenei csemegék áradatában.

2009-43 Jeles napok
Csere Zsuzsa

A magyar középkorban is számon tartott kettős ünnep Simon Júdás október 28-án. Utóbbi Jézus rokona volt, a Tádé névvel különböztették meg az iskarióti Júdástól. Simont a kánai menyegző vőlegényével azonosították, vértanúságának eszköze fűrész volt, ezért a favágók védőszentjeként tisztelik.

digitalstand25

ADemokrata_www.demokrata.hu

BM-kicsi


mentsver


k_aurusEseménynaptár
<
>
<
>