2015. 25. szám

Június 24-i számunk tartalmából

Példamutató határozottság
Négy méter magas kerítés épül 175 kilométer hosszan a magyar–szerb határon, jelentette be a múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A uniós statisztikákból világosan kiderül, hogy a problémát elbagatellizáló ellenzéki szólamokkal szemben az EU-országok közül hazánkat érinti a legsúlyosabban a menekültkérdés, így a kormánynak mindenképpen lépnie kellett.

Európa erőddé válik
A magyar lépés, a kerítés felállítása nem példa nélküli, máshol is próbálják ilyen eszközökkel feltartóztatni a migránsok tömegeit.

Az átalakításoknak vannak eredményei
Egyre imponálóbbak a gazdasági fejlődésre vonatkozó adatok. Ám sokak szerint az eredmények az ország összeszerelői státuszából fakadnak, kizárólag a külföldi tulajdonú autógyáraknak köszönhetőek. Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével a lehetséges fejlődési irányokról beszélgettünk.

Mátyás király matyói
Első alkalommal rendezték meg Mezőkövesden az I. Matyó Világtalálkozót, amelynek célja a matyó identitás és értékvilág bemutatása volt. A Demokrata az egyhetes rendezvény szombati napján vett részt. A Hadas városrészbe látogattunk el, hogy megismertessük olvasóinkat az élő matyó népművészettel.

A biztonság a legfontosabb
Az új atomerőművi blokkok építése kapcsán, idén áprilisban megkezdődött a „telephely-vizsgálati és értékelési keretprogram” és az annak részét képező „Földtani Kutatási Program” végrehajtása, amelyek az atomerőmű új blokkjai megépítéséhez előírt telephely-engedélyezési eljárás lefolytatásához szükséges fontos vizsgálatokat tartalmazzák. Közben idén május elején megindult az első geológiai mélyfúrás a beruházási terület környékén.

Szunnyadó erő
Attól még, hogy városokat építettünk, nem ért véget a földtörténet – e következtetést érdemes levonni a székelyföldi Csomád vulkánnal kapcsolatban, amelyről eddig úgy tudták, örök álmát alussza, ám az elmúlt években folytatott kutatások szerint megvan az esély arra, hogy felébredjen. Harangi Szabolcs vulkanológussal, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetőjével a Csomád-trilógiáról, az új kormeghatározási módszerről és a tűzhányók szertelenségéről beszélgettünk.

Életre kelt váraink
Az elmúlt évszázadok során a történelmi Magyarország várainak egy része vagy teljesen elpusztult, vagy jelentősen károsodott. Elképzelni sem tudjuk, hogyan nézhettek ki eredeti pompájukban, hacsak el nem látogatunk a dinnyési Várparkba, ahol nemcsak a gondolatainkban éledhetnek újra, hanem akár sétálgathatunk is köztük.

Az érzelmi K2
Szájer József megnyitóbeszéde a Terror Háza Múzeum Közös siker – Először szabadon című időszaki kiállításán.

Átláthatóság és közbizalom
Idén is megvizsgálta a köztulajdonú magyar vállalatok átláthatóságát és közzétételi gyakorlatát a Transparency International. A független szakmai szervezet Törvénytisztelet Indexét az MFB a maximális 100 pontra teljesítette. Az összesített eredményeket nézve az MFB a 66 vizsgált állami társaság közül a harmadik legtörvénytisztelőbb intézmény lett 2015-ben. A kutatás visszaigazolta az MFB erőfeszítéseit, amely új működési modelljének köszönhetően az egyik leginkább törvénytisztelő, átlátható intézménnyé vált. Az MFB Csoport átalakításának az egyik fontos célkitűzése, hogy a következő évben már a tagvállalatok is maximális pontszámot érjenek el a vizsgálat során.

A leértékelés varázsa
A hetedik éve tartó gazdasági válság egyre inkább arra ösztönzi a világ kormányait, hogy mások rovására próbáljanak javítani helyzetükön. Az önálló valutával rendelkező országok legtöbbje az elmúlt időszakban jelentősen leértékelte fizetőeszközét, hogy így ösztönözze a kivitelt. Bár a valutaháború hosszú távon a gazdaság merevedéséhez és a nemzetközi kapcsolatok szétzilálásához vezet, hazánk egyelőre – szűkebb térségünkkel együtt – a leértékelési verseny nyertesei között van.

Sokrétű mindennapok
„Az élet nem habostorta. Csapásokat adunk és csapásokat kapunk”– világosítja fel Virág elvtárs Pelikánt Bacsó Péter filmjében, A tanúban. A Milyen madár című verseskötet szintén az élet sokféleségére, olykor szomorú, máskor pedig vidám oldalára szeretné felhívni, ezúttal a gyerekek figyelmét. Kollár Árpád költővel annak kapcsán beszélgettünk, hogy a Csimota Kiadó gondozásában megjelent kötetéért a 86. Ünnepi Könyvhéten és a 14. Gyermekkönyvnapokon az év legjobb gyerekkönyvírójának választották.

Mikrofonpróba
Gyakran elámulunk, amikor látjuk, hogy Finnországban már a húszévesek is gyakran arénákat töltenek meg, ami nem olyan meglepő annak tükrében, ha tudjuk, hogy előtte tíz éven át erős zenei oktatásban részesültek, mondja Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője, aki szerint a magyar könnyűzene helyzetét mások mellett a jogdíj kérdésének rendezésével, tudatosabb zenehallgatásra neveléssel és próbatermek biztosításával lehetne fellendíteni.

Ugrás a múltba
Mindig is volt érdeklődés korosodó, ám kiváló zenészek iránt. A miértre adandó válasznak a Van Halen együttes új koncertlemeze ad időszerűséget.